Промяната на климата озеленява части от Антарктида, твърдят учени

Промяната на климата озеленява части от Антарктида, твърдят учени Снимка: Photo by Paul Carroll on Unsplash

Изследователите начертават „началото на нова екосистема“, като водорасли цъфтят по повърхността на топящ се сняг.

Учените начертаха „началото на нова екосистема“ на Антарктическия полуостров, след като микроскопични водорасли са открити да цъфтят по повърхността на топящия се сняг, оцветявайки повърхността в зелено и потенциално създавайки източник на хранене за други видове.

Британският екип, стоящ зад изследването, вярва, че тези цъфтежи ще разширят обхвата си в бъдеще, защото глобалното затопляне създава повече кални условия, които са нужни, за да процъфтят.

В някои райони едноклетъчните форми на живот са толкова плътни, че обагрят снега в ярко зелено и могат да се видят от космоса, според проучването, публикувано в сряда в списание Nature Communications.

Биолози от университета в Кеймбридж и Британското антарктическо проучване прекараха шест години в откриване и измерване на зелените снежни водорасли, използвайки комбинация от спътникови данни и наблюдение на земята.

Резултатът е първата мащабна карта на водорасли на полуострова, която ще бъде използвана като основa за оценка на скоростта, с която белият континент става зелен поради климатичната криза и потенциално може да предлага храна за други видове.

Учените вече са открили, че водораслите са образували близки връзки с дребни гъбични спори и бактерии. „Това е общност. Това потенциално може да формира нови местообитания. Това е началото на нова екосистема", казва Мат Дейви от университета в Кеймбридж, един от учените, които ръководят изследването.

Той описа картата на водораслите като липсващото парче от мозайката на въглеродния цикъл в Антарктида.

Той идентифицира 1679 отделни цъфтящи зелени снежни водорасли, които заедно покриха площ от 1,9 кв. км, което се равнява на поглъщане на около 479 тона въглерод годишно. Това е еквивалентно на емисиите от около 875 000 пътувания с кола в Обединеното кралство, макар че в световен мащаб е твърде малко, за да допринесе за въглеродния бюджет на планетата (годишен анализ на въглеродните емисии с цел намаляването им в световен мащаб - бел.ред.).

Почти две трети от цъфтящите зелени водорасли бяха открити на малки, ниско разположени острови около северната част на полуострова, който е преживял някои от най-интензивните затопляния в света, като през това лято бяха поставени нови температурни рекорди. Снежните водорасли бяха по-малко забележими в по-студените южни райони.

Преди това учените наблюдаваха увеличение на зеления лишей и мъх, но те растат изключително бавно в сравнение с водораслите. В бъдеще те ще измерват и червените и оранжевите водорасли и ще изчисляват как наличието на такива цветни форми може да повлияе на качеството на албедото (отражателната способност на повърхността на телата - бел. ред.) на снега.

Мисля, че в бъдеще ще получим по-голям цъфтеж. Преди да разберем дали това има значително влияние върху въглеродните бюджети или био албедото, трябва да анализираме числата“, казва Андрю Грей, водещият автор на документа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: