Какво се случва с вас, ако редовно пиете прясно мляко?

Какво се случва с вас, ако редовно пиете прясно мляко? Снимка: pixabay

Редовната консумация на мляко може да има положителни и отрицателни последици за организма. Млякото укрепва костите ви, така ни казваха в детството. Но това е просто една умна рекламна стратегия на млечната индустрия.
Консумацията на мляко в зряла възраст трябва съзнателно да се намали. И за това има основателни причини: кравето мляко осигурява хормони на растежа на организма.
Кравето мляко обикновено се използва за отглеждане и хранене на телета. Ето защо съдържа многократно количество хормони на растежа. 
Хората го консумират, но забравят следното: всяко животно спира да консумира мляко веднага след като е напълно отгледано. Само хората не го правят, заявява Бодо Мелник, професор по хранителни науки в Университета в Оснабрюк. 
В човешкото тяло тези хормони на растежа могат да стимулират растежа на раковите клетки.
Следваща причина: млякото прави кожата ви нечиста. Освен това млякото допринася за по-лошия тен. Това е показано от оценка на 14 изследвания от Харвардския университет. Голямата консумация на мляко увеличава вероятността от получаване на акне. 

Млякото не прави костите по-силни. Поговорката, която познаваме от детството, оттогава е опровергана. Проучване в Швеция показа, че увеличената консумация на мляко не помага, a тъкмо обратно - може да увеличи остеопорозата и счупването на кости.

Решението: съзнателно намалете консумацията на мляко.

Разбира се, това е само част от въздействието на млякото върху нашите тела. Съзнателната консумация на мляко също има своите предимства, така че тялото да получава достатъчно калций, протеини, мазнини и витамини. Но всяко тяло реагира различно на храната. Много хора дори не могат да пият мляко поради непоносимост към лактоза. Всеки трябва да открие за себе си това, което работи най-добре за собственото му тяло. Независимо от въздействието от производството на мляко върху околната среда, има смисъл съзнателно да намалите консумацията на мляко за собственото си здраве. Сега на пазара има страхотни млечни алтернативи с бадемово, оризово и соево мляко. Вкусна и много здравословна алтернатива на кравето мляко, например, е овесеното мляко.    

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: