Обявиха най-добрият град за живеене за 2020 г.

Обявиха най-добрият град за живеене за 2020 г. Снимка: pixabay

Годишната класация на списание „Global Finance“ представи списъка с 10-те най-добри за живеене градове в света през тази година

Новото тази година е, че концепцията и критериите за отличието са се променили. Ако досега водещи бяха възможностите за развлечения и култура, получаваните възнаграждения и чистотата на въздуха, то днес вече на преден план излиза здравето.

Освен досегашните показатели като развитието на икономиката, културното взаимодействие, грижата за околната среда и достъпността, както и доходите на глава от населението, през 2020 г. за първи път изключително важни се оказаха и данните за смъртните случаи от Covid-19 на милион жители.

Това е причината някои от градовете, които обикновено сме свикнали да виждаме в топ 10 или топ 20 на класацията, да са загубили позициите си заради своето недобро представяне по отношение на заболеваемостта от коронавирус. Така Брюксел е изпаднал на 43-то място, Милано на 40-та позиция, а Барселона и Мадрид съответно на позиции 38 и 35.

Лондон, който безапелационно можеше да е победител с отличното си представяне във всички останали категории, през 2020 г. отстъпва първото място именно заради високия процент заразени и голямата смъртност от Covid-19.

Тази година първото място бе присъдено на Токио заради най-ефективните мерки при справянето с вируса.


Ето и самата класация на най-добрите градове за живеене през 2020 г.

  1. Токио, Япония
  2. Лондон, Великобритания
  3. Сингапур, Сингапур
  4. Ню Йорк, САЩ
  5. Мелбърн, Австралия
  6. Франкфурт, Германия
  7. Париж, Франция
  8. Сеул, Южна  Корея
  9. Берлин, Германия
  10. Сидни, Австралия

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: