Бил Гейтс казва, че вятърът и слънчевите субсидии трябва да стигнат до нещо ново

Бил Гейтс казва, че вятърът и слънчевите субсидии трябва да стигнат до нещо ново Снимка: bloomberg.com

Времето е вятърът и слънчевата енергия да прехвърлят субсидиите си заедно с новите технологии, които се нуждаят от тях повече, казва съоснователят на Microsoft Corp. Бил Гейтс.

След десетилетия на правителствени стимули, вятърната и слънчевата енергия бяха разгърнати достатъчно широко, за да могат производителите и разработчиците да станат все по-ефективни и да намалят разходите. Вероятно те могат да оцелеят без тях, каза Гейтс в интервю за Bloomberg Television.

„Данъчните облекчения там трябва да бъдат прехвърлени в неща, които са по-ограничаващи, като съхраняване на енергия, морски вятър - който все още има огромна цена на премията“, каза Гейтс, който е съпредседател на глобална група бизнес, политически и научни лидери през 2018 г. да настоява за инвестиции, които да помогнат на света да се адаптира към изменението на климата.

Съединените американски щати, включително Ню Йорк, Ню Джърси и Масачузетс, виждат предлаганите офшорни вятърни централи в Атлантическия океан като основни съставки за премахване на изкопаемите горива и борба с изменението на климата. Но разходите за изграждане на вятърни електроцентрали в морето все още са почти два пъти по-високи, отколкото на сушата. Междувременно съхраняването на енергия е от ключово значение за позволяването на вятърни и слънчеви централи да изпращат енергия, дори когато слънцето залязва и бризът затихва. Но големите батерии също остават скъпи.

„Прогресът в слънчевата и вятърната област е много полезен“, каза Гейтс. „Но слънцето не свети 24 часа на ден.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: