Втора ваксина показва над 90% ефективност срещу COVID-19

Втора ваксина показва над 90% ефективност срещу COVID-19

Американската биотехнологична компания Moderna обяви, че разработената от нея експериментална ваксина срещу COVID-19 е показала 94,5% ефективност, което е втори голям пробив в стремежа към създаването на ваксина, предаде Reuters. Обявените резултати са въз основа на междинни данни от късния етап на изпитване на ваксината. В изследването са взели участие 30 000 доброволци. 

Moderna става вторият производител на лекарства в САЩ, който отчита резултати далеч над очакванията. 

„Този ​​положителен междинен анализ от третия етап на нашето проучване ни даде първото клинично потвърждение, че нашата ваксина може да предотврати заразяването с COVID-19, включително тежко заболяване", изтъква Стефан Бансел, изпълнителен директор на Moderna

Ваксината, разработена съвместно с националните здравни институти на САЩ, се приема в две дози с интервал от 28 дни. Moderna също така обяви, че нейната ваксина може да остане стабилна при стандартни температури в хладилника от 2 градуса по Целзий до 8 градуса по Целзий в продължение на 30 дни. Компанията добави, че тя може да се съхранява дългосрочно при стандартни температури на фризера от минус 20 градуса до шест месеца. Това дава на продукта на Moderna съществено предимство пред ваксината на Pfizer, която трябва да се съхранява в условия на дълбоко замразяване, а това може да усложни веригата за доставки, особено в по-слабо развитите страни. 

Компанията планира да подаде заявления за спешно одобрение в САЩ и по света в рамките на седмици и твърди, че очаква да има около 20 млн. дози, готови за доставка в САЩ до края на годината. 

„Тази новина от Moderna е изключително вълнуваща и значително повишава оптимизма, че ще имаме избор от добри ваксини през следващите няколко месеца", изтъква Питър Опеншоу, професор по експериментална медицина в Имперския колеж в Лондон. 

Все още не е ясно колко дълготрайна ще бъде защитата както от ваксината на Moderna, така и от тази на Pfizer. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: