В Азия е създадена най-голямата зона за свободна търговия в света

В Азия е създадена най-голямата зона за свободна търговия в света Снимка: .syl.ru

Споразумението е подписано от 15 държави от Азиатско-Тихоокеанския регион, включително Китай и Япония. В рамките на споразумението ще действат намалени търговски мита.

Китай, Австралия, Япония и 12 други страни от Азиатско-Тихоокеанския регион създадоха най-голямата зона за свободна търговия в света. Споразумението е подписано на онлайн срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), предаде Ройтерс. 



Става дума за споразумение за създаване на зона за свободна търговия „Всестранно регионално икономическо партньорство" (RCEP). 



Споразумението е подписано от представители на десет страни членки на АСЕАН (Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианмар, Сингапур, Тайланд, Филипини), както и Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия. 



Общото население на тези страни, които представляват 30% от световната икономика, е 2,2 милиарда души. По силата на споразумението ще бъдат в сила намалени търговски мита. По-конкретно това е първото споразумение за свободна търговия на Япония с Китай и Южна Корея едновременно, пише Nikkei. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: