Инвестират 330 милиона в българската икономика до края на годината

Инвестират 330 милиона в българската икономика до края на годината Снимка: gov.bg/bg

Министър Лъчезар Борисов: Ще инвестираме още 330 млн. лв. в българската икономика до края на годината.

България се справя много добре с COVID кризата на фона всички останали държави и членки на ЕС и не само. Това съобщи пред БНТ министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

 

„Говорейки за здравна криза, най-важното е, че България наистина беше засегната с 8,5% спад през второто тримесечие на тази година от гледна точка на Брутния вътрешен продукт. На фона на ЕС ние сме с 5-6 пункта по-добре. МВФ показа, че българската икономика е на много високо ниво и че мерките, които се приемат от правителството, са изключително адекватни. Дори МВФ ни насърчава да бъдем още по-активни в тази политика, която изпълняваме“, каза още Лъчезар Борисов.

 

По думите му, всяка една мярка изисква време и подготовка. В момента България е изключително активна. Само през последните месеци и от началото на кризата Министерството на икономиката заедно с Министерството на труда и социалната политика са инвестирали над 1 млрд. лв. в българската икономика.

 

„Близо 500 милиона са инвестирани по мярката 60/40, около 200 милиона са инвестирани в нашия бизнес, над 200 милиона лева са инвестирани по ОП „Иновации и конкурентоспособност". Вчера (11 ноември) Министерството на икономиката е подписало 12 договора за подкрепа на български инвеститори за над 10 млн. лв. по линия на осигуровки и още няколко договора по линия на общини за подкрепа на инфраструктурата“, заяви Лъчезар Борисов.

 

В момента нашите мерки работят. МВФ отчете, че се справяме и че имаме много силни буфери, т.е имаме имунитет към тази криза, изтъкна министърът на икономиката.

 

„България е три пъти по-добра от целия ЕС от гледна точка на дефицит и около 4 пъти по-добра от гледна точка на дълг и това е нашият силен буфер, защото българската икономика беше подготвена за така криза", аргументира се Лъчезар Борисов.

 

В следващите седмици Министерството на икономиката ще инвестира още 330 млн. лв. по наличните процедури. За средни предприятия - около 200 млн. лв. ще стигнат до българската икономика. Още 68 млн. лв. - за процедурата за производствен капацитет.