Преговорите за европейския бюджет продължават

Преговорите за европейския бюджет продължават Снимка: pixabay.com

В понеделник продължиха „вътрешните“ преговори за дългосрочния бюджет на Европейския съюз, на фона на нарастващия натиск върху основните институции на блока да разрешат спор, който заплашва да наруши стратегията на съюза за борба с коронавируса. 

 

Разговорите за бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г., в които участват Европейският парламент, Европейският съвет и Европейската комисия, се провеждат и във връзка с дългогодишния спор между евродепутатите и лидерите на страните-членки относно начина на изразходване на евросредствата. 

 

След дълги спорове и тежки преговори, през юли европейските лидери се договориха за размера на средствата, които ЕС ще може да изхарчи през следващите 7 години. Споразумението е за 1.8 трилиона евро, от които 750 млрд. са предвидени за възстановяване на европейските икономики от последствията на кризата, предизвикана от коронавируса. 

Останалата част от парите, която се равнява на малко над 1 трилион евро, ще са част от дългосрочния бюджет на Европейския съюз – т. нар. Многогодишна финансова рамка. 

 

Членовете на Европейския парламент бяха ангажирани в спорове с Европейския съвет, в който доминират представителите на отделните страни-членки на ЕС. Тези спорове бяха основно на тема размера на разходите, които Европейският съюз има намерение да извършва.

Тези несъответствия във вижданията на лидерите на европейските страни и евродепутатите доведоха до опасения, че ще има забавяне в отпускането на предвидените средства за борба с пандемията от коронавируса, която и към настоящия момент нанася сериозни щети по икономиката на европейския континент

 

Европарламентът призовава за още 39 млрд. евро допълнително финансиране за програми в области като изменението на климата, здравеопазването, научните изследвания и обмяната на студенти по програмата „Еразъм“. През септември парламентът публикува списък с 15 водещи програми на ЕС, които подкрепя. 

През миналата седмица френски евродепутат от групата на социалистите заяви, че ще започне гладна стачка в борбата за повече финансиране. 

 

В резултат на желанието на Европейския парламент, в отделни преговори се стигна до компромисен вариант, при който отпускането на евросредства ще е пряко свързано със спазването на върховенството на закона от страна на страните-членки

Това включва спазването на човешките права, свобода на медиите и независимост на съдебната власт

 

Новият механизъм за европейско финансиране, който подлежи на финално одобрение, ще доведе до това, че отделните страни-членки могат да загубят правото си на вето над  решения на ЕС, както и да загубят достъпа до евросредства при нарушаване на върховенството на закона, ако мнозинството от останалите страни-членки се съгласят дадената държава да бъде санкционирана.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: