Намалете вредните емисии наполовина като оставите автомобила си

Намалете вредните емисии наполовина като оставите автомобила си Снимка: pixabay.com

101 идеи как да се борим с промяната в климата

43. Возете се с автобуси 

 Увеличете транспортното бъдеще на вашия град, като ползвате автобуси.

44. Събирайте боклука по улицата

Носете със себе си две малки торбички, когато излезете на разходка с кучето или водите децата на училище. Съберете боклука, който намерите по пътя си, разделете го на рециклируем и на боклук, предназначен за депото.

45. Изключете двигателя си

Ако сте спрели за повече от 10 секунди (освен ако не сте в трафик), не оставяйте двигателя да работи - изразходва гориво и допринася за замърсяването на въздуха.

46. Станете абонат на програмата за споделени мотоциклети в града ви

Преминаването само на няколко пътувания седмично от кола на мотор може да помогне да се намалят вредните емисии наполовина. 

47. Просто карайте колело

 Да, карането на колело наистина може да спаси света. Според проучване от 2015 г. на Калифорнийския университет в Дейвис замяната на повечето градски пътувания с колоездене може да намали вредните емисиите от градския транспорт с 50%  в световен мащаб до 2050 г. 

48. Споделено каране на автомобил

Ако се редувате да карате една кола с колеги, приятели или семейство, спестявате пари за гориво, намалявате въглеродния отпечатък, може да работите по време на пътуването и получавате достъп до специално обозначени пътни платна, които са запазени за превозни средства с висока натовареност.

49. Заменете колата с електрически мотор

Изследванията показват, че електровелосипедите са от 10 до 20 пъти по-енергийно ефективни от автомобила. Сгъваемите електровелосипеди могат да ви предложат по-малко стресиращо пътуване и да ви извадят от колата.

50. Моторизирайте колелото си

Искате да карате колелото си, но не знаете как да вземете с вас и децата, хранителните стоки и (образно казано) кухненската мивка? Едно от ефективните решения е да моторизирате колелото си и прикачите малко ремарке за багаж.

 

51. Използвайте услугата „Споделяне на кола"

Новите услуги в САЩ - Car2goи Zipcar - ви предлагат удобството да имате кола без допълнителните разходи, както и да избегнете всички онези отрицателни въздействия върху околната среда, ако сте собственик на автомобил. Потребителите плащат за наем на автомобил, когато имат нужда от него - по минута, час или ден. Проучванията показват, че достъпът до споделени автомобили намалява броя на автомобилите по пътищата, облекчава задръстванията и може да има значителен ефект вълху намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

52. Заменете сегашния си автомобил с електрически, ако вече не сте го сторили

Превключването на EV не само ще намали емисиите ви, но също така ще ви спести пари в дългосрочен план

53. Подкрепете автономна пилотна програма на превозно средство

Такава е програмата на Waymo във Phoenix, но, честно казано, автомобилите без шофьори са бъдещето на устойчивия транспорт с ниски емисии. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: