Азербайджан свали по грешка руски военен хеликоптер

Азербайджан свали по грешка руски военен хеликоптер

Азербайджанската страна се извини на Русия за този трагичен инцидент

Руски военен хеликоптер Ми-24 е бил свален по погрешка над Армения близо до границата с Азербайджан. Двама от членовете на екипажа са загинали, а третият е върнат в базовото летище с травми, съобщи ТАСС.  

Хеликоптерът е свален с преносим зенитно-ракетен комплекс, поясни руското военно министерство. Баку признава, че на азербайджано-арменската граница руски хеликоптере бил свален от азербайджанските въоръжени сили по погрешка. „Азербайджанската страна се извинява на Русия за този трагичен инцидент, който има случаен характер и не е насочен срещу руската страна.", се казва в изявлението на азербайджанското външно министерство, като се заявява готовност да бъдат заплатени "съответстващи компенсации" и се изказват съболезнования на семействата на загиналите пилоти. 

Според ТАСС, хеликоптерът е бил свален във въздушното пространство извън зоната на военните действия между Азербайджан и Армения. "Полетът на хеликоптера се осъществи в непосредствена близост до армено-азербайджанската държавна граница, докато активните военни сблъсъци продължават в зоната на конфликта в Нагорни Карабах. Той се осъществи в тъмнина, на малка височина, извън зоната за радиолокационно откриване на ПВО. Хеликоптери на Руската федерация не са били забелязвани в посочения район преди.", се казва още в изявлението на азербайджанското  външно министерство. 

Министерството на отбраната на Армения е заявило готовност да окаже съдействие за изясняване на обстоятелствата около инцидента.  

Конфликтът на границата на Армения и Азербайджан започна през 1988 г., когато Нагорно-Карабахският автономен район обяви излизането си от Азербайджанската ССР. По време на въоръжената конфронтация в периода 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и седем съседни района. 

Поредната ескалация на конфликта в Нагорни Карабах започна на 27 септември, когато Баку и Ереван се обвиниха взаимно в обстрел. Страните три пъти се договаряха за спиране на огъня, но боевете продължават и до днес. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: