Какви ще са отношенията на Великобритания с новите управляващи в САЩ

Какви ще са отношенията на Великобритания с новите управляващи в САЩ Снимка: pixabay.com

Британският премиер Борис Джонсън имаше добри отношения с досегашния президент на САЩ, Доналд Тръмп, но избирането на Джо Байдън за негов наследник в Белия дом, поставя някои важни въпроси относно външната политика на британското правителство. 

 

В интервю за „The Associated Press“ в неделя Джонсън заяви, че ще си сътрудничи с новата американска администрация в името на разпространението на демокрацията, защитата на човешките права и борбата с климатичните промени. С думи Джонсън вероятно се опитва да привлече на своя страна един бъдещ президент, който има доста по-различни виждания за света, в сравнение с настоящия американски държавен глава.

 

Съединените щати са нашият най-близък и най-важен стратегически съюзник. Това е факт, който е устоял на времето, независимо от президента или министър-председателя, който е бил начело на едната от двете страни. Това няма да се промени.“, заяви Борис Джонсън, който все още не е говорил с Байдън след избирането на последния за 46-ти президент на САЩ. 

 

Връзката между САЩ и Великобритания може и да не се промени, но може да стане доста по-напрегната. Вотът на Великобритания за напускане на Европейския съюз, която цел Джонсън преследва последователно, и президентските избори в САЩ, които Доналд Тръмп успя да спечели, се случиха в рамките на само няколко месеца през 2016 г. Двете събития са разглеждани като мащабни прояви на популизъм. 

 

Критиците на Борис Джонсън, който е и лидер на Консервативната партия в Обединеното кралство, го считат за съюзник на Тръмп, а според някои дори стилът му на управление е много подобен на този на американския милиардер. Тръмп от своя страна, одобрително нарича Джонсън, „британският Тръмп“. Министър-председателят на Великобритания също цени високо постиженията на Тръмп в областта на икономиката и се възхищава на способностите му при вземане на решения. 

 

В същото време, Байдън нарече Джонсън, „копие“ на настоящия американски президент и предупреди, че Брекзит ще се отрази негативно на Великобритания и ще понижи статусът на страната. 

 

„С избирането на Джо Байдън за президент, САЩ ще могат да влязат успешно в ролята си на глобален лидер в бобата с климатичните промени.“, отбеляза още Джонсън, отправяйки косвена критика към Тръмп. Доналд Тръмп нямаше сериозно отношение към опасността от климатичните промени, като дори изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата - нещо, което Байдън има намерение да отмени. Борис Джонсън има намерението до 2050-та година количеството въглеродни емисии, произведени от Великобритания, да бъде сведено до нула. 

 

От края на Втората световна война насам, трансатлантическата връзка между Великобритания и САЩ се поддържа от общия език, общи интереси, военно сътрудничество и културен обмен. Допълнителното сближаване между двете страни се дължи и на близкото приятелство между лидерите им, като пример са добрите отношения между Маргарет Тачър и Роналд Рейгън през 80-те години на миналия век. 

Добрите отношения от двете страни на Атлантическия океан са оцелели дори и в по-тежки времена, както когато през 60-те години Великобритания отказва да се включи във войната във Виетнам. 

 

Много повече неща съврзват САЩ и Великобритания, отколкото могат да ги разделят. Споделяме общи интереси, общи ценности, както и визия за света и глобалното развитие. Имаме страшно много работа, която трябва да бъде свършена, за да защитим това, в което вярваме, а именно – вярата в демокрацията, свободата на словото по света, опазването на човешките права и свободната търговия“, допълни Джонсън. 

 

Брекзит вероятно ще тества до каква степен ще устоят ценностите, на които се гради сътрудничеството между Великобритания и САЩ

САЩ продължават да гледат на Обединеното кралство като на сериозна икономическа и военна сила, но Байдън заяви, че основен приоритет ще бъде възстановяването на отношенията с Европейския съюз, което е в противовес с изпълняваната от администрацията на Тръмп политика. Това означава, че Париж, Берлин и Брюксел ще са преди Лондон в списъка на американската външна политика. 

 

Ирландският произход на Байдън също ще окаже влияние на отношенията с Великобритания, поради опасността британското правителство с действията си да наруши Белфасткото споразумение за Северна Ирландия от 1998-ма година, с което е скрепен мира в региона. Джо Байдън заяви в предизборната си кампания, че ако това се случи, търговско споразумение между САЩ и Великобритания би било невъзможно. 

 

Несигурността около отношенията със САЩ поставят Обединеното кралство в неприятна ситуация, в която Джонсън и министрите му трябва да се постараят да сключат споразумение с Европейския съюз възможно по-скоро. Преговорите между двете страни са в задънена улица без напредък по противоречивите точки. 

 

„Винаги съм бил за постигането на търговско споразумение с нашите приятели и партньори от ЕС. Според мен сделката е готова по общи параметри и просто трябва да постигнем консенсус относно сключването ѝ.“, заяви Джонсън, независимо, че в предишни свои изявления неколкократно подчерта, че Великобритания е готова да напусне ЕС на 1-ви януари 2021-ва година без споразумение

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: