Втора вълна на коронавируса залива Европа

Втора вълна на коронавируса залива Европа Снимка: en.people.cn

Ограничаването на социалните контакти е в основата на предприетите мерки.

Втората вълна на коронавируса залива Европа с растящ брой заразени и хоспитализирани, предаде БНР. Много европейски държави върнаха част от ограничителните мерки от пролетта в опит да спрат разпространението на заразата.

 В основата на предприетите мерки е ограничаването на социалните контакти.

 В цяла Европа властите се опитват да избегнат ново парализиране на икономиката.

 В най-южната част на Германия е в сила забрана за напускане на дома без необходимост. Канцлерът Ангела Меркел предупреди, че може да се наложи въвеждането на строги мерки и в други части на страната. В същото време във Федералната република тече остър спор между регионалната и централната власт, и между правителството и Бундестага за правомощията за налагане на ограничения в обществения живот.

 Спор се води и във Великобритания, но за пари във връзка с наложените карантини в някои райони. Там от събота (24 октомври) още един голям район ще бъде поставен в най-високата степен на местна карантина - Южен Йоркшър. Така освен Лондон още 7 района са частично блокирани.

 Полша и Чехия регистрират нов антирекорд в броя заразени с коронавируса. За последното денонощие в Полша са се заразили над 10 хиляди души, а в Чехия - близо 12 хиляди.

 На извънредно заседание чешкото правителство затвори повечето магазини и наложи нови ограничения в опит да спре разпространението на вируса. Здравният министър Роман Примула предупреди, че здравната система е на ръба на капацитета си. 

 В Румъния учениците в Букурещ преминават изцяло на онлайн обучение, въвежда се задължително носене на маски и на открито, а също се затварят театри, кина, закрити ресторанти и кафенета.

 Европейският съюз е подписал споразумение с фармацевтичната компания Johnson & Johnson за закупуването на 400 милиона дози от разработваната ваксина срещу COVID-19. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 „Това е третият такъв договор, ще има и нови", пише още Фон дер Лайен.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: