В кърмата има антитела срещу коронавируса

В кърмата има антитела срещу коронавируса Снимка: Pixabay

Преболедувалите от COVID-19 жени могат да предават антитела срещу коронавирус на децата си чрез кърмата.

Лошата новина е, че тези антитела се унищожават след спиране на кърменето, според Александър Горелов, заместник-директор в Централния изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор. След това детето става беззащитно срещу инфекцията.

 

В тази връзка експертът препоръчва по време на епидемии да се продължава кърменето възможно най-дълго.

 

Горелов припомня, че кърмата предпазва от повечето други инфекции, но всичко зависи от концентрацията на антитела в нея. Този показател е различен и е свързан с тежестта на протичане на заболяването – например при безсимптомното боледуване се произвежда малко количество антитела и съответно имунитет може да не се сформира.

Специалистът добавя, че все още не са регистрирани случаи на предаване на коронавирусна инфекция от майката на плода през плацентата, но инфекцията може да повлияе на хода на бременността. Заразяването е възможно след раждането на детето, ако болната майка не спазва хигиенните изисквания. „Ако жената е в болница в остър период на болестта, може да се дава само изцедено мляко, а ако има лека форма на инфекцията, тогава тя може да кърми, но при спазване на хигиенните изисквания“, заключава той.

Още по темата във

facebook