Германски майки искат пари от държавата заради това, че принудително са работили от дома си, като са се грижели и за децата си

Германски майки искат пари от държавата заради това, че принудително са работили от дома си, като са се грижели и за децата си Снимка: pixabay

Група германски майки решиха да поискат пари от правителството за това, че е трябвало да стоят с децата си у дома по време на карантината.
След няколко часа хиляди туитове се появиха под хаштага #CoronaElternRechnenAb (# родителите изчисляват загубите).

Майките отбелязват, че поради закриването на училища и детски градини, те са били принудени да изпълняват повече „неплатени“ дейности, отколкото преди карантината. В публикациите си жените оценяват колко трябва да им плати държавата за това, че освен че са работили, е трябвало да се грижат и за децата си.

Карин Хартман работи като архитект и  живее в Северен Рейн-Вестфалия. Жената е възмутена от това, че все още не е ясно кога ще се отворят отново училищата. В интервю за EditionF тя казва, че е представила сметка на правителството за това, че то е  прехвърлило отговорностите на училището и учителите на родителите. Жената счита, че властите използват нейните услуги, което означава, че трябва да плащат за това, както е прието „в корпоративния свят“.


Няколко други майки последваха примера на Хартман. Сред тях са блогърите Рона Дюве, Соня Ленерт и Патрисия Камарата. Според Камарата по този начин те искат да гарантират, че обществото цени повече работата на майките.
За периода от 17 март до 15 май Патриция е представила на властите  сметки за  22 296 евро. Това включва пари за вода, електричество и отопление.

Андреа Рейф е майка на три деца. Живее в Мюнхен. Тя е оценила шест седмици на самоизолация с децата си на 12 423 евро. Андреа счита тази сума за „изгодно предложение“.

 „Аз съм майка и имам икономическа власт. Искам да ме забележат."

В Twitter публикациите на майки, искащи  пари за искащи пари, за това, че изпълняват родителските си задължения, предизвикаха истинска буря. Някои интернет потребители подкрепиха майките:


„Става въпрос само за това да се  изрази стойността на работата по грижите за децата в евро. Младите хора, които са в състояние да работят, не растат по дърветата; те са отгледани от родители, главно от майки, които в напреднала възраст се сблъскват с финансови проблеми точно заради това."
Мнозина обаче бяха възмутени от факта, че майките „не искат да се грижат за децата си“ и виждат в тях „бреме, за което държавата трябва да им плаща пари“.


„През последните няколко месеца се грижа за възрастни хора и това ми харесва, независимо дали те са мои роднини или не. Няма да искам от никой да ми плаща за това. И се надявам, че децата на онези, които сега # изчисляватзагубите си, ще бъдат различни от своите родители “, пише Дон Алфонсо, интернет потребител.

А депутатът от Бундестага от ХДС Кай Уитакър се пита дали наистина коронавирусът поразява белите дробове, а не мозъка.





Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: