Икономисти на БАН участваха в световен форум в Китай

Икономисти на БАН участваха в световен форум в Китай Снимка: unsplash.com

Темата на събитието бе „Отваряне и иновации за печелившо сътрудничество“

Учени от Института за икономически изследвания при БАН присъстваха дистанционно на церемонията по откриването на Третата международна изложба за внос в Китай и Международния икономически форум “Хунцяо“. Събитието бе открито от президента на Китайската народна република Си Дзинпин с реч за глобалната ситуация по разпространението на COVID-19 и развитието на китайската икономика и търговия в условията на пандемична криза. Темата на форума бе „Отваряне и иновации за печелившо сътрудничество“, а представители от българска страна бяха проф. д-р Даниела Бобева, проф. д-р Искра Богданова Христова-Балканска и гл. ас. д-р Теодора Пенева. 

На церемонията говориха президентите на Пакистан, Южна Африка, Чили, Узбекистан и Сърбия, министър-председателите на Испания и Унгария и ръководителите на международните организации Конференция на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), Световната търговска организация (WTO), Световната здравна организация (WHO) и Световната организация за интелектуална собственост (WIPO).

Един от най-важните инструменти за възстановяване на китайската икономика са радикалните мерки за подобряване на средата за инвестиции, подчерта китайският президент. 

По болезнената тема за реформа в Световната търговска организация (СТО) президентът Си Дзинпин и изказалите се ръководители на държави споделиха необходимостта от реформа за продължение на либерализацията и срещу протекционизма. Участниците подкрепиха и инициативата „Един пояс, един път“ - глобална стратегия за развитие, приета от правителството на Китай през 2013 г., която включва инфраструктурно развитие и инвестиции в около 70 страни и международни организации и се счита за опорна точка във външната политика на китайския президент.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: