Сериозна съпротива срещу втората карантина във Великобритания

Сериозна съпротива срещу втората карантина във Великобритания

Според консерваторите това може да се окаже фатално за икономиката.

Магазините във Великобритания отново са празни, след като премиерът Борис Джонсън предложи от 5 ноември страната да обяви втори локдаун. Този път карантината ще бъде ограничена само в рамките на Англия, а не на територията на цяла Великобритания, обясни пред БНР сънародникът ни Нишан Джингозян, който работи в Лондон.  

Новината за затварянето беше предшествана от протести в Лондон, Бирмингам и Дорсет. Очаква се сериозна съпротива срещу налагането на втора карантина от страна на Консервативната партия, подчерта Джингозян. В редиците на консерваторите има голямо недоволство срещу ново повсеместно затваряне, което според някои депутати може да се окаже фатално за икономиката на страната. Религиозни лидери също се изказаха против мярката. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър обяви, че ще подкрепи правителството в парламента. 

„Това е изключително трудна политическа задача за Борис Джонсън. Налагането на какъвто и да е вид мерки, ограничаващи разпространението на този вирус, означава сериозни щети за икономиката. Въпросът е да се намери баланс между икономиката и здравето на хората“, коментира Нишан Джингозян.  

COVID-кризата оказва сериозен натиск върху финансите на страната, посочи той. Държавният дълг е прескочил границата от два трилиона британски лири, а икономиката за първото тримесечие на 2020 г. се е свила с почти 21%. Според Джонсън обаче втората национална пълна карантина в момента е без алтернатива. 

 


Супермаркетите на Острова отново започнаха да ограничават възможностите за закупуване, след като много хора пак решиха да се презапасяват с хранителни стоки. Притеснителната тенденция се наблюдава както в Лондон така и в цялата страна, съобщават от сайта www.novini.london. Големите хранителни вериги поставиха ограничения върху основни стоки, като тоалетна хартия, брашно, яйца, макаронени изделия и течни сапуни за ръце. 

Мерките срещу коронавируса във Великобритания са изключително стриктни. Глобата за неносене на маска в градския транспорт, например, започва от 200 лири, в магазините е въведено еднопосочно движение, разказа още Нишан Джингозян. Планираната карантина предвижда да се излиза само по медицински причини, за пазаруване на основни хранителни продукти или за упражнения на открито. Няма да работят ресторанти, барове, фитнес и фризьорски салони, магазини за нехранителни стоки. Училищата, университетите и колежите  обаче остават отворени. 

Предвижда се карантината да продължи до 2 декември. Схемата за изплащане на 80% от заплатите на пуснатите в принудителен отпуск работници ще продължи до края на карантината.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: