Турската лира е най-зле представящата се валута в света през октомври

Турската лира е най-зле представящата се валута в света през октомври

Лирата отчита загуби всяка година от 2012 г. насам.

Инфлацията в Турция се ускори през октомври, докато лирата се обезценяваше и завърши месеца като най-лошо представящата се валута в света, съобщава Bloomberg. 

Потребителските цени в страната през миналия месец са нараснали с 11,9% спрямо година по-рано, което все пак е малко под прогнозите на икономистите в проучване на Bloomberg, чиято средна оценка беше за инфлация от 12%. През октомври цените са се повишили с 2,1% на месечна база, съобщи във вторник турската статистическа агенция Turkstat. 

Разходите за храна, които съставляват малко над една пета от кошницата за потребителски стоки, нарастват годишно с 16,5% спрямо 14,95% през миналия месец. Хранителната инфлация остава над официалната оценка за края на годината от 13,5%. 

Енергийната инфлация, която е ключов двигател на по-широкия ценови натиск, е 3,98% при 6,77% през септември. Основната инфлация, която премахва нестабилните елементи като храни и енергия, се ускорява до 11,5% от 11,3% през предходния месец, което е сигнал, че някои от основните разходи оказват натиск. 

Във вторник, 3 ноември, турската лира отстъпва с 0,3% спрямо долара до 8,4471 лири за долар. Лирата достигна историческо дъно през октомври, като се обезцени със 7,5% спрямо долара. Загубата на стойност за лирата от началото на годината е с над 29%. 

Турската централна банка се стреми да затегне паричната политика с индиректни методи, вместо направо да повиши основните лихви. Следващата среща на централната банка за определяне на лихвения процент е насрочена за 19 ноември. На фона на свободното падане на валутата гуверньорът на Турската централна банка Мурат Уйсал представи ревизираната прогноза за инфлацията. Според новите очаквания инфлацията в края на годината ще бъде на ниво от 12,1%, като по-ранната прогноза беше за ниво от 8,9%. 

Цените на дребно в Истанбул нарастват с 2,45% на месечна база и с 12,4% на годишна през октомври. Цените на производителите се повишават с 18,2% през октомври спрямо година по-рано, което е най-високият скок от юли 2019 г. 

Лошите дългове могат да се превърнат в по-голямо главоболие за турските банки, когато кредитната експанзия се забави, смятат от Европейската банка за възстановяване и развитие.  

Турското правителство разчита силно на банките, особено на държавните, за да ускори кредитирането в подкрепа на икономиката, тъй като пандемията от коронавирус влоши и без това лошите перспективи за финансите на страната. Призивът на турския президент Реджеп Ердоган за бойкот на френски стоки допълнително усложни отношенията с Европа след гражданската война в Либия и турската стратегия за енергийни проучвания. 

Ниските реални лихви и намаляващият интерес на чуждестранните инвеститори към турските активи натрупват натиск върху лирата, тъй като страната е изправена пред риска от санкции от страна на САЩ, спорове в Източното Средиземноморие и Кавказ и икономическа болка от пандемията. Турция вече изразходва валутните резерви по-бързо от всяка друга голяма развиваща се икономика в опит да подкрепи валутата. Чуждестранните инвеститори са продали турски активи на стойност 13,3 млрд. долара - най-много от поне 2005 г. насам. 

Турската лира отчита загуби всяка година от 2012 г. насам, притисната от зависимостта на кредитната икономика от вноса и финансирането в долари, както и от паричната политика, която обикновено се критикува от инвеститорите като твърде разхлабена.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: