Ситуацията в Нагорни Карабах продължава да ескалира

Ситуацията в Нагорни Карабах продължава да ескалира Снимка: Pixabay

Азербайджан и Армения бяха договорили стъпки към деескалация чрез посредничеството на ОССЕ. Но боевете в Нагорни Карабах продължават. Армения се обърна към Русия за военна помощ.

Въпреки новите преговори за мирно решение на конфликта в Нагорни Карабах, боевете в региона на Южен Кавказ продължават. Местните власти съобщават за обстрел на столицата Степанакерт и град Шуши. Те обвиняват Азербайджан за това. Снимки, разпространени в Twitter, показват счупени прозорци и врати на къщи. Пазар и жилищна сграда са нападнати в Степанакерт, а жители в Шуши са ранени, се казва в съобщението.

Според арменското външно министерство арменският премиер Никол Пашинян е писал на руския президент Владимир Путин за възможна подкрепа от Русия. Пашинян посочва, че боевете в Нагорни Карабах се приближават все по-близо до арменската граница.

Русия има военна база в Армения. Договор регламентира случаите, в които Москва подкрепя съюзниците си при заплаха. Министерството на външните работи в Москва заяви, че според договора Русия ще „предостави цялата необходима помощ", ако бойните действия се преместят на арменска територия.

Властите на Нагорни Карабах обвиниха Азербайджан в нарушаване на споразумение, постигнато в Женева. Министерството на отбраната на Азербайджан отхвърли това. С посредничеството на т.нар. Минска група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) двете страни се договориха за стъпки за деескалация.

По-конкретно външните министри на Армения и Азербайджан обещаха да избягват нападения върху жилищни райони и граждански съоръжения. Освен това телата на падналите войници и списъците на военнопленниците трябва да бъдат разменени, както обяви ОССЕ. Двете страни трябва да се споразумеят за механизми за прекратяване на огъня. В дискусията взеха участие представители от Русия, Франция и САЩ.

През последните няколко седмици вече имаше три опита за прекратяване на огъня: два при посредничеството на Русия и един след разговори между външните министри на двете страни и правителството на САЩ. Малко след това всички споразумения бяха нарушени. Минската група на ОССЕ отново призова за прекратяване на огъня.

Азербайджан обвини Армения в стрелба с артилерия по азербайджанския регион Тертер. Едно село попадна под обстрел, но нямаше жертви. В същото време министерството в столицата Баку отхвърли твърденията за използване на фосфорни боеприпаси. Армията не разполага с оръжия и боеприпаси, които са забранени от международното право, посочва то.

Тежките боеве продължават от края на септември. Конфликтът около Нагорни Карабах съществува от десетилетия. Азербайджан загуби контрол над района с около 145 000 жители във война след разпадането на Съветския съюз преди около 30 години. Крехкото прекратяване на огъня съществува от 1994 г. Регионът се контролира от Армения, но според международното право той принадлежи на Азербайджан, който може да разчита на „братската държава“ Турция в конфликта. Русия е защитната сила на Армения.


 

Четете още, коментирайте и ни следете във

facebook