Азербайджан може да нахлуе в Армения

Азербайджан може да нахлуе в Армения Снимка: sciencespo.fr

За такава възможност съобщава Politico, позовавайки се на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Според американския политик, това може да се случи още през следващите седмици, като Баку иска да си осигури маршрут до Нахичеванската автономна република. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев вече поиска от Армения да отвори т. нар. Зангезурски коридор - около 40-километров път през южния арменски район Сюник, и заплаши в случай на отказ да реши въпроса „със сила“.

В разговор с конгресмени, Антъни Блинкен каза, че Държавният департамент на САЩ търси възможност да подведе Азербайджан под отговорност заради нахлуването му в Нагорни Карабах миналия месец. От своя страна, Държавният департамент потвърди ангажимента си в подкрепа на териториалната цялост на Армения и съобщи, че не планира да поднови документа, според който САЩ може да предоставят военна помощ на Баку.

Перспективата за отваряне на транспортни коридори до Нахичеван, без да се споменават конкретни маршрути, беше включена в тристранното споразумение след края на втората война в Карабах (2020 г.) между Армения, Турция и Азербайджан. Наскоро обаче арменският премиер Никол Пашинян заяви, че няма причина Турция или Азербайджан да имат предвид Зангезурския коридор.

„В Армения това се възприема като териториални претенции и искане за извънтериториален коридор. Не сме давали  на никого никакви обещания, които да съответстват на тази терминология. Няма я и в тристранното изявление от 2020 г.“, подчерта Пашинян.

В края на септември азербайджанският президент Илхам Алиев се срещна в Нахичеван с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган и двамата отново повдигнаха темата. Ердоган посочи, че ако Армения не отвори въпросния транспортен коридор, Азърбайджан може да стигне до Нахичеван и през Иран, още повече, че Техеран не приема използването на сила срещу Ереван с цел отваряне на маршрут през арменска територия.

Предвид нахлуването на Хамас в Израел и на Азербайджан в Нагорни Карабах, както и при заканите на Баку да постига целите си със сила, анализатори посочват, че авторитарните режими намират оправдание за действията си в примера на Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: