Армения ратифицира Римския статут, Русия ѝ обяви икономическа война

Армения ратифицира Римския статут, Русия ѝ обяви икономическа война Снимка: moscowtimes.ru

Руските власти засилват икономическия натиск върху Армения, която във вторник се присъедини към Международния наказателен съд, така че ще трябва да арестува Владимир Путин, ако той посети арменската република

Автопревозвачите на стоки от Армения за Русия са изправени пред огромни проблеми на границата, пише The Moscow Times, позовавйки се на арменския министър на икономиката Вахан Керобян. Официално руската страна обяснява ситуацията с проверки на качеството на коняка, изнасян за Руската федерация. В резултат на това, на единствения действащ ГКПП на грузинско-руската граница Верхний Ларс са се натрупали десетки камиони.

Проблемите за доставчиците на коняк възникнаха едновременно с ратифицирането на Римския статут от Армения, която на 3 октомври стана 124-тата страна, признаваща решенията на Международния наказателен съд (МНС) в Хага. По-рано министър-председателят на Армения Никол Пашинян заяви, че е взето решение за разследване на събитията в Нагорни Карабах, т.нар. „антитерористичн операция” на Азербйджан, която прогони над 100 000 етнически арменци от домовете им, т.е., около 85% от цялото население на региона.

Присъединяването към държвите, признаващи съда в Хага, значително ще укрепи сигурността на Армения, „когато Оргнизацията на договора за колективна сигурност (ОКДС) не е изпълнила и не изпълнява своите задължения“, подчерта Пашинян, визирайки директно Русия, т.е., главния „гарант” за сигурността на останалите държави-членки (Армения, Беларус, Казахстн, Киргизстн, Таджикистан и асоциираните Афганистан и Сърбия).

Руското външно министерство миналата седмица нарече решението на Ереван относно Римския статут „враждебно и токсично“ и подчерта, че Армения е била предупредена по дипломатически канали: присъединяването към МНС е „неприемливо“ при условие, че съдът е издал заповед срещу Путин.

Същевременно, Москва продължава да смята Армения за партньор и съюзник, каза във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и добави, че за руските власти заповедта на МНС е „незначителна“ и „незаконна“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: