Голям протестен митинг пред руска военна база в Армения

Голям протестен митинг пред руска военна база в Армения Снимка: theins.ru

Арменската полиция се опитва да разпръсне множеството край 102-ра военна база на Руската федерация в Гюмри, като задържа над 100 души.

Демонстрантите, организирани от т.нар. Националдемократически полюс (НДП), поискаха да бъде отворен коридорът Лачин, блокиран от Азербайджан, единственият път, свързващ Армения с непризнатата република Нагорни Карабах, или Република Арцах. Пътят попада в зоната, контролирана от руските миротворци.

„Искаме от така наречените миротворци да отворят коридора, за който отговарят. Путин действа съвместно с Турция и Азербайджан срещу Армения, а премиерът Никол Пашинян не защитава интересите на нашия народ“, посочват от НДП. Демонстратите дойдоха на акцията с плакати „Долу руско-турската окупация“ и „Искаме миротворци на ООН в Арцах“. Полицията блокира подстъпите към базата.

Задкавказкото буре с барут отново е застрашено от експлозия, след като на 12 декември 2022 хора с азербайджански знамена блокираха пътя, обявявайки се за екоактивисти. Те твърдяха, че арменците в Карабах незаконно добиват ресурси и вредят на околната среда. 

Скоро обаче някои от протестиращите бяха разпознати като служители в азербайджански държавни агенции, а екологичните лозунги бяха заменени с политическия „Карабах е Азербайджан!“. Според BBC, дори външно активистите не приличат на природозащитници, включително някои с неекологичен стайлинг - кожени палта.

Според арменския премиер Никол Пашинян, блокирането на коридора Лачин в Нагорни Карабах е довело до хуманитарна катастрофа, като жителите на Нагорни Карабах са били „лишени от правото на свободно движение“

Армения обвинява за това Азербайджан, който от своя страна хвърли вината върху руските миротворци, които бяха въведени на територията на непризнатата република през 2020 г., след 44-дневна война и Тристранна декларация, в която участва и Русия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: