Икономиката ни няма да издържи второ затваряне

Икономиката ни няма да издържи второ затваряне Снимка: www.bia-bg.com

„Най-засегнатите сектори у нас от COVID-19 са туризъм, транспорт, ресторантьорство и култура“, заяви по bTV председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

По думите му националната статистика показва, че всички браншове отчитат спад в оборотите си с 30%; половината не отчитат промяна в сравнение с лятото; 17% отбелязват ръст.

Компаниите с ръст имат дейност, свързана с бита ни по време на пандемията и нарасналата роля на доставките по домовете. „Аз се шегувам, че най-търсената професия на XXI в. ще бъде куриерската – на този, който ще дойде до вратата ви, за да ви донесе храна, лекарство, дрехи и всичко необходимо“, заяви Радосвет Радев.

Радосвет Радев посочи, че икономиката ни няма да издържи второ затваряне. Според него редица предприятия са съкратили служители и са намалили обема на работата си. Всички ресурси вече са изчерпани. При втора национална карантина компаниите няма как да се съвземат. 

Председателят на БСК коментира, че мерките на държавата срещу кризата са били малко и трудно осъществими.

Разчетите в Бюджет 2021 не са удовлетворителни, тъй като нищо не е предвидено за бизнеса, заявява Радосвет Радев.

Бюджетите на НЗОК и НОИ са изключително важни – без тях държавата не може да функционира. При планирания бюджет на НЗОК прави впечатление, че 80% са предвидени за болничната помощ, а само 20% - за доболничната. Доболничната помощ е онзи филтър, който трябва да спре пациентските потоци към болниците. „Прави впечатление обаче, че в проектобюджета доболничната помощ се неглижира“, казва Р. Радев.

Председателят на БСК коментира и Националния план за възстановяване и устойчивост, представен вчера от вицепремиера Томислав Дончев. По думите му сумата от 29 млрд. евро за инвестиции е респектираща, но в нея са включени два бюджета – евофондовете и парите от ЕС за справяне с последиците от COVID-19.

„Трябва да се има предвид, че времето ни притиска", допълни Радев. До месец март трябва да бъдат представени националните планове.

 

Четете още, коментирайте и ни следете във

facebook