Бизнесът: Електронната трудова книжка ще спре злоупотребите със стаж

Бизнесът: Електронната трудова книжка ще спре злоупотребите със стаж Снимка: Министерство на труда и социалното политика

Бизнесът настоява да се създаде електронна трудова книжка вместо досегашната хартиена.

Темата е разисквана на среща на Българската стопанска камара (БСК) с представители на Фондация „Право и Интернет“ и Българската конфедерация по заетост, пише „Pariteni.bg“.

Но темата не е нова, тъй като от няколко месеца екипи на БСК, подкрепени от Българската асоциация за управление на хора – член на БСК, работят по актуализиране на предложението за замяна на хартиения документ с негов електронен еквивалент.

Целта е да се сведат до минимум негативните последици за работещите при загуба и унищожаване на трудовата книжка или липса на необходими реквизити като печати и подписи. Преминаванего към електронна трудова книжка също така ще повиши контрола, ограничавайки трудово-осигурителните злоупотреби.

 

Важен момент: електронната трудова книжка ще осигурява достъп до вписаната в нея информация в реално време, посочват от БСК.

По този начин ще отпадне и необходимостта от връчването на уведомление по чл. 62, ал. 5 от КТ на работника или служителя и издаване на УП 2 и УП 3, разясняват още от Българската стопанска камара.

Преди да се премине към електронна трудова книжка, са необходими редица нормативни промени, които предстои в скоро време да бъдат предложени в пакет. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: