Дефиле на младото вино в Пловдив

Дефиле на младото вино в Пловдив Снимка: www.winwshowplovdiv.events

12-ото издание на фестивал „Дефиле на младото вино“ ще се проведе от 13 до15 ноември в архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“.


„Дефиле на младото вино" в Пловдив дава възможност на родните винопроизводители да демонстрират качествата на своята продукция сред неповторимата атмосфера на Стария град. И докато по време на първия фестивал участие взимат 16 изби, разположени в 6 възрожденски къщи, тази година във фестивала се очаква да вземат участие 45 винарски изби, които ще изложат продукцията си в 15 възрожденски къщи. През 2019 г. дефилето беше посетено от около 25 000 души.



Тази година посетителите вероятно отново ще имат възможност сред неповторимата атмосфера на възрожденските къщи да се запознаят с 200 вина от различни региони на България. Те ще се дегустират с подходящи гурме продукти. Дионисиево шествие, фолклорни забави, игри и конкурси с награди ще допринесат за празничната атмосфера.

За поредна година организаторите ще подкрепят ученици и студенти от професионалните училища и университети, като учредят стипендии, финансирани от приходите от фестивала.

Акценти от фестивалната програма

Предвижда се „Дефиле на младото вино" по традиция да започне с „Дионисиево шествие“, съпровождано от Ансамбъл „Тракия". То ще премине по главната улица до Стария град, където бог Дионисий ще отвори първата бъчва младо вино на златния медалист от фестивала 2019 г. С този ритуал и първите наздравици се планира да се даде старт на дегустациите през следващите 3 дни.

Тази година организаторите предвиждат галавечер на майсторите на виното да бъде отворена за всички винолюбители, които могат да седнат на една маса със своя любим винопроизводител. Ще бъдат дегустирани 30 марки вина на всички участници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: