Как финансовата криза се отразява на различните поколения и какви стъпки могат да бъдат предприети за постигане на успех

Как финансовата криза се отразява на различните поколения и какви стъпки могат да бъдат предприети за постигане на успех Снимка: Photo by Hunters Race on Unsplash


Първата част на тази статия може да откриете тук. В нея разказваме подробно какъв проблем създава идващата рецесия на поколение Z (хората, родени след 1997 г.).


Втори неуспех на милениълите


Въпреки че рязката криза е нарушила образованието и перспективите за работа на поколение Z, тя е поредната от серия удари за милениълите. Групата, която се състои от хора, родени между 1981 и 1996 г., е преминала през глобалната финансова криза през 2008 г. и бавното икономическо възстановяване, което последва.

През 2014 г. е установено, че хиляди мъжки представители на домакинства на милениъли в САЩ печелят с 10% по-малко от еквивалентите им в поколението на бебешки буумъри през 1978 г., показва проучване на Борда на Федералния резерв на САЩ.

Жените милениъли са в малко по-добро положение от своите буумърски колеги, но все пак печелят 3% по-малко от техните еквиваленти от поколение X през 1998 г.

Изследователският център Pew определя членовете на поколение X като тези, които в момента са на възраст между 39 и 54 години, докато бебешките буумъри са на възраст от 55 до 73 години.

[Поколението на милениълите] е особено пострадала кохорта от млади възрастни", каза Рийд Креймър от Фондация „Нова Америка" пред CNN. „Вече основната им работа и годините на създаване на семейството бяха значително подкопани в голямата рецесия.“

„Те имат по-малки спестявания. Те имат по-ниска траектория за [изграждане] на дългосрочното благосъстояние. И много от тях не живеят в отделни домакинства - вместо това са в колективни домакинства или все още са с родителите си."

Милениълите също имат по-малко спестовен буфер, за да се справят с идната криза. Между 2014 и 2016 г. 52% от британските хора на възраст 22-29 години нямали пари, заделени в спестовни сметки, според Службата за национална статистика.

В САЩ 27% от възрастовата група нямат спестявания, според доклад на Bank of America, публикуван през януари. Въпреки това почти една четвърт от хората на възраст 24-41 години, които спестиха, имаха над 100 000 долара спестявания.

За разлика от поколение Z, милениълите не са се дипломирали на фона на това, което може да е най-лошата глобална рецесия след 30-те години. Но това вероятно ще бъде известен комфорт за група, която в Съединените щати е на път да бъде първото поколение, което не натрупва повече богатство от родителите си.


Търсене на решения


Креймър вярва, че младите хора се нуждаят от по-голяма помощ от правителството, за да се възстановят от финансовото въздействие на COVID-19. Той твърди, че публичната политика трябва да се използва за справяне с „надвишаването на студентския дълг", което създава трудности на милениълите в САЩ.

Подобни настроения нарастват и във Великобритания по отношение на жилищната политика. Степента на собственост на дом сред младите е спаднала, като британците на 30-те и 40-те години са три пъти по-склонни да наемат днес, отколкото преди 20 години.

„Милениълите имат изключително много несгоди, що се отнася до жилищното настаняване“, казва Джим О’Нийл, председател на неправителствената организация „Чатъм Хаус“ и член на Британската камара на лордовете. „Надявам се в бъдеще  [правителството] да се съсредоточи повече върху осигуряването на социални [...] и достъпни жилища."

Креймър каза пред CNN, че рецесията след 2008 г. е повлияла на милениълите по друг начин - групата решава да създаде семейство по-късно, или изобщо не го прави.

„В Америка милениълите имат значително по-нисък процент на собственост на жилище, но това улавя само някои от предизвикателствата - допълни той. - По-малко от тях се женят [и] имат деца. Това бяха традиционни елементи на амбициозната американска мечта."

Тази мечта беше може би най-добре уловена от бебешките буумъри, които остават най-богатото поколение както в САЩ, така и във Великобритания. Това, изглежда, няма да се промени скоро, тъй като милениълите търпят намален социален и икономически прогрес, а поколение Z сега е изправено пред подобна съдба.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: