В Австралия ще строят най-голямата в света слънчева електроцентрала

В Австралия ще строят най-голямата в света слънчева електроцентрала Снимка: hightech.plus

Тя ще бъде предназначена за жителите на Сингапур и ще се вижда от космоса с невъоръжено око.

Компанията Sun Cable обяви изграждането на най-голямата в света електроцентрала, базирана на слънчеви панели, на стойност 20 млрд. долара.

Тя ще бъде разположена между австралийските градове Дарвин и Алис Спрингс, мощността й ще бъде 10 GW. Особеността на проекта е не само в размерите, но и в това, че електроцентралата ще бъде предназначена не за Австралия, а за жителите на Сингапур.

Sun Cable ще предава две трети от произведената електроенергия по високоволтова мрежа с постоянен ток (HVDC) с дължина 4,5 хиляди километра.

Строителството ще започне на територията на Нюкасъл Уотърс, съобщава изданието The Guardian, а самата електроцентрала ще заема площ от около 120 квадратни километра. Според изпълнителния директор на Sun Cable Дейвид Грифин, при приключване на строителството през 2027 г. електроцентралата ще се вижда от космоса с невъоръжено око.

Мястото не е избрано случайно - слънчевата ферма ще бъде построена близо до железопътна гара и на 30 километра от магистралата, което ще улесни решаването на логистични задачи.

„Това е чудесно място, защото се намира на юг и районът не страда от дъждовния сезон. Така че ще получаваме постоянни слънчеви ресурси през цялата година. Слънцето тук е много, а облаците са малко", обясни Грифин.

Такава електроцентрала с мощност 10 GW ще изисква и съответстващи батерии. Sun Cable обещава да инсталира акумулаторни блокове с общ капацитет до 30 GWh. По този начин капацитетът за съхранение на енергията ще бъде около 150 пъти по-голям от този на най-голямата Tesla Big Battery, разположена в Южна Австралия.

Две трети от произведената от станцията енергия ще бъде предавана по високоволтов подводен кабел между Австралия и Сингапур. Тази линия ще бъде най-дългата в света.

Планът на проекта вече е предаден в Управлението за опазване на околната среда на Северната територия и очаква одобрение. В случай на утвърждаване Sun Cable ще започне строителството през 2023 г., а станцията ще заработи в началото на 2026 г. Доставките на електроенергия в Сингапур са планирани за 2027 г.

Изграждането на електроцентралата се подкрепя от австралийското правителство и двама австралийски милиардери - Майк Кенън-Брукс и Ендрю Форест.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: