Първият робот пожарникар в САЩ помогна в потушаването на огромен пожар

Първият робот пожарникар в САЩ помогна в потушаването на огромен пожар Снимка: Los Angeles Times

Противопожарната служба в Лос Анджелис представи първия американски робот пожарникар по време на гасене на пожар в промишлена сграда в центъра на мегаполиса.

Първият роботизиран пожарникар в САЩ Thermite RS3 трябваше да бъде представен на пресконференция в средата на октомври тази година. Но малко преди официалното представяне роботът, приличащ на дроид от „Междузвездни войни", беше изпратен „на терен" и успя да потуши пожар в самия център на Лос Анджелис.

Роботът с размер на голф-кар е оборудван с две гъсенични вериги и мощно водно оръдие. Thermite RS3 е способен да изхвърля до 10 хиляди литра вода или пяна на минута - такава мощност е достатъчна, за да повали тежък човек. Техниката, оборудвана с няколко камери, дистанционно се контролира от специално обучен пожарникар.

Роботът пожарникар струва 272 000 долара, но предимството му е, че машината може да бъде изпратена на опасни за хората места.

По време на пожар, възникнал в промишлена текстилна сграда в центъра на Лос Анджелис, Thermite RS3 първи влиза  в огъня, съобщава изданието LA Times. Роботът успешно освобождава пътя за екипа от пожарникари, което им позволява да се борят с огъня във вътрешността на сградата.

Съединените щати не са първата страна, която започва да използва роботи пожарникари. През 2019 г. френски противопожарен екип използва противопожарен робот „Колос" (Colossus), оборудван с водомет, за гасене на пожара в катедралата „Парижката Света Богородица" (Notre-Dame de Paris). Той също дистанционно, с помощта на джойстик, е управляван от специалист.

 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: