България и САЩ обсъдиха въпроси от стратегическото партньорство

България и САЩ обсъдиха въпроси от стратегическото партньорство Снимка: gov.bg

Засилват се двустранните отношения в областта на сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение.

Министър-председателят Бойко Борисов и заместник-държавният секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крак обсъдиха  приоритетни въпроси от стратегическото партньорство, съобщиха от Пресцентъра на МС.

Срещата е в рамките на посещението на американския заместник-държавен секретар у нас. Във фокуса й бяха приоритетни въпроси от стратегическото партньорство като задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество и засилване на двустранните отношения в областта на сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение (5G).

Борисов и Кийт се обединиха около позицията, че 5G ще се превърне в инфраструктурата за свързаност, която ще бъде ключова за всички сектори на обществото като електронното здравеопазване, интелигентни енергийни мрежи, транспорт и мобилност.

В хода на срещата бе подчертано, че 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите все по-цифровизирани икономики и общества.

Друг акцент в разговора бе партньорството в сигурността и отбраната, които са сред ключовите измерения на двустранните отношения.

„Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е важна стъпка напред в модернизацията на българските Военновъздушни сили“, изтъкна премиерът Борисов.

Той е категоричен, че проектите за модернизация на ВВС ще осигурят и условия за индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни. 

„САЩ са важен стратегически партньор на България в областта на енергетиката, отбеляза още министър-председателят Бойко Борисов. В този контекст през юни 2020 г. американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели.

„Насърчаването на това партньорство е още един ключов елемент към преминаване към нисковъглеродна икономика“, заяви Бойко Борисов.

 

 

Четете още, коментирайте и ни следете във

facebook