5 финансови решения, които трябва да вземете днес

5 финансови решения, които трябва да вземете днес


Нека поговорим за пари. Ако сте като всеки средностатистически човек, вероятно не отделяте много време, фокусирайки се върху финансите си.
За да ви помогнем, има няколко решения, които трябва да вземете за тях, като нито едно от тези решения не е изключително трудно и повечето от тях могат да бъдат взети за броени часове.


НАПРАВЕТЕ БЮДЖЕТ


За да започнете, трябва да знаете какъв е вашият доход и какви са основните ви разходи. Вашият бюджет е вашата „пътна карта" за вашите пари. Без бюджет би било възможно да губите стотици левове ежегодно.
Ако искате да си оформите бюджет, това е изключително лесно - изтеглете подобно приложение и въведете вашите данни.
Най-добрата част на това е, че ще разберете къде точно отиват парите ви.
Можете да видите колко харчите за храна, хранене навън, бензин и много други. Ако искате да намерите нещата, за които разхищавате, това е най-бързият начин да го направите.


НАПРАВЕТЕ ПРОМЕНИ В РАЗХОДИТЕ


След като сте създали бюджет, сега трябва да направите и нещо по отношение на разходите си. Съставянето на бюджет бе добро начало и вероятно е разкрило някои сериозни проблеми с разходите.
Сега видяхте къде отиват парите ви и бихте могли да спестите от определени неща. Един от най-често срещаните разходи са парите, похарчени за хранене навън. Гответе у дома или вземете обяда си на работа. Ще се изненадате колко пари можете да спестите всеки месец.

БЕЛИ ПАРИ ЗА ЧЕРНИ ДНИ


Никога не се знае какво ще се случи в утрешния ден. Трябва да сте подготвени за всичко. Представете си, че утре отивате на работа и по пътя колата ви се повреди... Това не е приятна мисъл. Бихте ли имали пари за ремонт на колата и възможност да отидете на работа?
Най-добрият начин да сте подготвени е да изградите спешен фонд. Ако имате заделени пари за плащане на каквито и да е хапчета или разходи, няма да се налага да използвате кредитна карта или да теглите заем.
Натрупването на спестявания може да ви помогне да имате сигурност, за да се предпазите от непредвидени ситуации. Всяко семейство е различно, някои семейства се нуждаят от по-голям фонд за спешни случаи, но е добре да заделите някаква сума.
Изграждането на спешния фонд може да ви отнеме известно време, но днес трябва да вземете решението да започнете да спестявате. Дори ако можете да заделяте само 50 лева всеки месец, това е добро начало.

ИНВЕСТИРАЙТЕ ПАРИТЕ СИ


Не трябва да съхранявате всичките си пари в спестовна сметка. Също така трябва да оставите парите ви да свършат някаква работа за вас.
Ако тепърва започвате да инвестирате, може да ви се вижда страшно да инвестирате парите си. Вероятно мислите за десетките начини, по които нещата могат да се объркат, или как можете да загубите парите си.
За щастие не е нужно да се справяте сами. Има два добри варианта. Можете да наемете финансов съветник, който да определи вашите инвестиции вместо вас.
Другият избор е да отидете с робо-съветник. При сайтове като Betterment не е нужно да управлявате инвестициите си. Първите стъпки са прости, всичко, което трябва да направите, е да създадете профил, да зададете финансовите си цели и след това да започнете да инвестирате.
Робо-съветниците ще управляват вашите пари въз основа на вашите финансови цели и инвестиционни толеранси. Освен ако не искате да бъдете запознати с инвестициите си, това е много лесен начин да стартирате портфолиото си.

КУПЕТЕ ЗАСТРАХОВКА ЗА ЖИВОТ


Едно важно решение за парите е закупуването на животозастраховане. Може да изглежда много неприятно, но животозастраховането е дългосрочна инвестиция, която ще защити близките ви.

ВЗЕМАНЕ НА ПАРИЧНИ РЕШЕНИЯ


Всеки човек е различен, но тези пет решения за пари са универсални. Важното е да вземете тези решения възможно най-скоро.
Парите са това, което кара света да се върти, и вие искате да се възползвате максимално от вашите финанси.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: