Малките и средните фирми в Европа не се справят с кризата

Малките и средните фирми в Европа не се справят с кризата

Повече от половината анкетирани смятат, че бизнесът им може да не оцелее по-дълго от 12 месеца.
Малките и средните предприятия (МСП) са жизнената сила на европейската икономика, те представляват повече от две трети от работната сила. Резултатите от скорошно проучване на глобалната консултантска компания McKinsey, проведено през август 2020 г., показват колко силно е засегнат техният просперитет от кризата с COVID-19.

Проучването се основава на данни от повече от 2200 МСП в пет европейски държави - Франция, Германия, Италия, Испания и Обединеното кралство. Около 70% от фирмите са заявили, че приходите им са намалели в резултат на пандемията, като този спад има сериозни последващи ефекти. 

Всяка пета компания се опасява, че може да не изпълни задълженията си по кредити и да прибегне до съкращаване на служители, докато 28% се опасяват, че ще трябва да отменят проекти за растеж. Като цяло, повече от половината смятат, че бизнесът им може да не оцелее по-дълго от 12 месеца - въпреки факта, че 20% от анкетираните вече са се възползвали от различните форми на държавна помощ.

Италианските и испанските МСП са най-силно засегнати: съответно 30% и 33% са заявили, че приходите им са значително намалени. В Германия този процент е 23, във Франция - 27.

80% от анкетираните оценяват европейската икономика като слаба или изключително слаба, което е индикатор за това, че компаниите не са оптимисти за перспективите за подобрение на състоянието си. Има, разбира се, вариации в съответствие със строгостта на мерките за контрол на вируса и тяхното въздействие върху бизнеса. В Германия, където се очаква икономиката да се свива по-малко от другаде, 39% от МСП оценяват икономиката като силна до изключително силна. За сравнение, в Италия така мислят само 10%.

Най-големи песимисти, оказва се, са испанците. 30% от испанските МСП са загрижени за възможността да изплащат заеми, в сравнение с 14% в Германия. По подобен начин 38% от испанските МСП се опасяват, че може да не успеят да задържат служителите си - цифра, която спада до едва 16% в Германия и Франция. 

11% от анкетираните са заявили, че очакват да обявят несъстоятелност до шест месеца, а 21% - че ще фалират след този срок. Загрижеността е най-висока сред най-големите компании (тези с 50 до 249 служители) в Италия и Франция. Най-големи са опасенията на компаниите в промишления сектор и в логистиката.

Различните правителства ще възприемат различни подходи в подкрепа на своите МСП. Проучването подчертава необходимостта да се вземе предвид както непосредственото оцеляване на МСП, така и тяхната дългосрочна ефективност, защото те могат да бъдат двигател на икономиката и заетостта след кризата. Отговорите на отделните правителства могат да се окажат от решаващо значение, смятат експертите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: