Slow туризъм: Балансът между удоволствието и екологичното съзнание

Slow туризъм: Балансът между удоволствието и екологичното съзнание Снимка: Une Table dans le maquis

В сферата на туризма си проправят път доскоро необичайни идеи за пътувания, за да отговорят на очакванията на новото поколение туристи.

Все повече туристически агенции по света предлагат отговорни пътувания, които по всичко изглежда, че ще бъдат стандартът на утрешния ден.

Платноходките красив начин за пътуване и помощник при превоза на багажа

Платформата „Пътеките на морето” (Les Sentiers de la mer) е измислена като начин да се свържат туристите, които обикалят крайбрежието на Франция, с многобройните собственици на платноходки. Изглежда, че има бъдеще пред този вид услуги, като се имат предвид 5000-километровите крайбрежни пътеки в страната и общо 470-те френски пристанища. 

Източник: Les Sentiers de la mer

Идеята е докато туристите обикалят маршрутите покрай крайбрежието, платноходките да ги следват, осигурявайки им едновременно превоз на багажа, храна и когато е необходимо, транспорт. Един великолепен и бавен начин на пътуване в съзвучие с природата, като попивате впечатления от красивите пейзажи, а същевременно не се тревожите за щетите, които може да нанесете на природата.

Кулинарни пикници по диви места

Съчетаване на гастрономията с туризма на бавни обороти? Защо не. Това е, което предлага туристическата агенция „Une Table dans le maquis" или „Маса сред маквиса” (маквис е вечнозелената растителност, срещана из Средиземноморието). Маршрутите са разработени така, че да свържат дадена дестинация с нейната специфична кухня – от пикници в диви заливи до готварски работилници на изключителни места, като заедно с това се популяризират местните занаятчии и дребни производители.

Източник: Une Table dans le maquis

Така, докато обикалят примерно из Корсика, туристите опитват местните традиционни ястия в компанията на лозари, високопланински водачи, пчелари, овчари, грънчари. „Обогатявате се с нов опит, съставен от споделяне, срещи и истории в движение, докато се връщате към корените, към основите на човешкото битие“, споделя основателят на агенцията. И добавя, че това е начинът да си припомним, че смислено преживените мигове са най-ценният лукс, с който разполагаме.

Преоткриване на влака

Завръщането към пътуванията с влак – идеалния вид транспорт, едновременно достатъчно бърз, но и с намален въглероден отпечатък, за да не се чувствате виновни за вредата, която можете да нанесете на околната среда.

Движена от тази концепция, във Франция запалена пътешественичка създава компанията Globethik, която предлага индивидуални обиколки с влак в чужбина (стартиращи от Франция към дестинации като Великобритания, Шотландия, Уелс, Пиемонт, дори Япония). Пътуванията включват различни етапи, което позволява да се насладите в максимална степен на преживяването. Настаняването е в екологично ангажирани хотели и къщи за гости, а подбраните дейности са щадящи околната среда (колоездене, кану-каяк, срещи и обмен с местните жители и много други).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: