Ant поставя световен рекорд, излиза на борсата за 35 млрд. долара

Ant поставя световен рекорд, излиза на борсата за 35 млрд. долара Снимка: Markus Winkler/Unsplash.com

С това компанията подобрява рекорда от миналия декември на арабската Aramco за 29,4 млрд.

Най-голямата китайска компания за дигитални разплащания Ant Group получи одобрението от китайския регулатор за първичното си публично предлагане. 

Акциите ще бъдат двойно котирани на пазара в Хонконг и на новата стокова борса в Шанхай STAR Market.

На 23 октомври бяха проведени финансови консултации, а на 26 октомври беше обявена цената за публичното предлагане на борсата в Шанхай. Планът за публичен листинг на компанията беше внесен още през август, а одобрен преди няколко дена.

Ant смята да разпредели предлагането на акциите си поравно на двата пазара, продавайки до 1,67 млрд. спрямо всеки от валутните курсове. Това ще е 11% от раширения капитал на компанията, преди да се упражни опцията за свръхразпределение (over-allotment) от още 15%, както е заложено в плана за предлагане.

Акциите за стратегически инвеститори на STAR Market борсата се равняват на 80% от местния обем акции и ще бъдат „заключени" в следващите 12 месеца. Сред ключовите акционери със заявка от 730 млн. в акции е Zhejiang Tmall Technology, която е изцяло притежавана от гиганта Alibaba.

Същинските продажби на стоковата борса в Хонконг ще започнат в началото на следващата седмица, малко след 3 ноември и президентските избори в САЩ.

Ant Group отчита 42,6% ръст на оперативния си приход за последните 9 месеца спрямо миналата година и растеж на брутната печалба за същия период в размер на 74,3%, припомнят от Reuters.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: