Възстановяване на петролните пазари

Възстановяване на петролните пазари Снимка: Plante Moran

(Седмичен пазарен коментар 14.10)

След застудяването пазарите на петрол се възстановиха. Страховете от глобален излишък на доставки в момент, когато COVID-19 отслабва търсенето, продължават. Цените на петрола обаче възвърнаха силата си благодарение на намесата на Саудитска Арабия. Кралството, тежка категория на ОПЕК, смята, че би било преждевременно картелът да увеличава производството си с два милиона барела на ден от 2021 г. Тази декларация проправя пътя за стабилизиране на доставките на ОПЕК. Brent и WTI се възстановиха тази седмица до 43 USD и 40,8 USD за барел съответно.


Варварската реликва имаше лукса да прогресира миналата седмица, представяне, което трябва да бъде поставено в перспектива с възхода на пазарите на акции. По този начин златото се търгуваше на 1915 USD срещу 24,30 USD за сребро.


Що се отнася до неблагородните метали, медта се утвърждава на 6611 щатски долара за метричен тон. Миньорите в една от най-големите чилийски мини, мината „Канделария“, започнаха стачка, пораждайки опасения относно доставките на водещия световен производител на мед.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: