Цените на петрола се възстановиха заради новите стимули в САЩ

Цените на петрола се възстановиха заради новите стимули в САЩ

Цените на Брент и американски лек суров петрол достигнаха 13-месечни върхове

След като Камарата на представителите на САЩ прие огромен пакет от нови стимули за икономиката, цените на петрола скочиха с повече от 1 долар, съобщава CNBC.  

Фючърсите върху сорта Брент с доставка през май повишават цената си с 1,11 долара, или 1,72%, до 65,54 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол също поскъпват с 1,08 долара, или 1,72%, до 62,56 долара за барел. 

Миналата седмица цените на двата договора достигнаха 13-месечни върхове, но в петък стойностите се сринаха в унисон със спадовете на финансовите пазари. Основните щатски индекси отбелязаха рязък спад в четвъртък, след като силният ръст на доходността по облигациите разтревожи инвеститорите, които побързаха да се отърват от рискови активи, особено от акции на големи технологични компании. Cлeд peĸopднo ниcĸитe cтoйнocти в peзyлтaт нa ĸopoнaвиpyca, aмepиĸaнcĸият пeтpoл e пocĸъпнaл c впeчaтлявaщитe 69% oт избopитe пpeз нoeмвpи нacaм дo нaд 60 дoлapa зa бapeл в мoмeнтa. 

Камарата на представителите на САЩ прие предложения от американския президент Джо Байдън пакет от стимули в размер на 1,9 трилиона долара, включващ и индивидуални чекове в размер на 1400 долара, допълнителни обезщетения при безработица, както и ново финансиране за ваксини срещу коронавирус и тестове. Одобрението на ваксината на Johnson & Johnson от страна на САЩ също подсили икономическите перспективи. 

Междувременно в неделя Иран отхвърли преговорите със Съединените щати и Европейския съюз за възобновяване на ядреното споразумение от 2015 г., с аргумента, че Вашингтон първо трябва да отмени едностранните санкции, които рязко намалиха износа на ирански петрол. Групата, известна като ОПЕК+, ще се срещне в четвъртък, като се очаква страните-износителки на петрол да обсъдят пускането на около 1,5 милиона барела на ден суров петрол на пазара. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: