Борисов обяви старт на строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

Борисов обяви старт на строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ Снимка: кадър

Премиерът посети Козлодуй и показа къде ще се строи новият блок.


Правителството ще даде старт на проекта за изграждане на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ на утрешното си заседание, обяви премиерът Бойко Борисов. Той беше на посещение в Козлодуй, придружен от лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ и от министрите на финансите и на енергетиката.

Не трябва да мислим само за ТЕЦ-овете и миньорите, а и за работещите в АЕЦ „Козлодуй“. От февруари месец вече имаме оценка за въздействие на околната среда, ще направим 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ по технология, която е коренно различна от сегашната, 100% диверсификация, така както направихме с газа“, каза премиерът.

Коментара за новия реактор в Козлодуй Борисов обвърза и с проекта „Белене", където процедурите продължават да текат:

„Мисля, че достатъчно се напатихме като държава да плащаме и след това да не става. Стоят като паметници. По-добре да е при най-добри условия. Нова технология, американска технология, най-съвременна технология. 70 години после да работи. Диверсификация пълна както на газта, така и в ядрената енергетика", каза още Борисов.

Разработва се и система за малки модулни централи, които все още не са лицензирани от ЕС, допълни премиерът. Те обаче ще могат да влязат в експлоатация към 2027 г.

Мястото, на което ще бъде изграден 7-и блок на атомната централа, е по-високо, за да може по естествен начин реакторът да бъде предпазен от наводнения. Все още не е ясно какъв реактор ще бъде закупен и кой ще инвестира. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова допълни, че ще се направи пазарно проучване за най-добрата технология за 7-и ядрен реактор на площадката на Козлодуй.

„Сега сме в условията на пандемия и икономическа криза, затова си позволяваме да отпускаме повече пари", каза Борисов и допълни, че на утрешното заседание кабинетът ще отпусне средства за закупуването и на още 16 000 компютри за училищата. „За да имат готовност допълнително, за да могат да се поемат първите нужди, ако някъде е необходимо. После са 70 000 компютри, но те са по европейската програма", поясни той. От коментарите на Борисов стана ясно и че ще се осигурят още 5 млн. лв. за закупуването на медикамента Ремдисивир, който показва добри резултати в лечението на COVID-19.
.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: