Експерт: Подготовката за строеж на нов блок в АЕЦ Козлодуй ще е 5 - 7 г.

Експерт: Подготовката за строеж на нов блок в АЕЦ Козлодуй ще е 5 - 7 г. Снимка: кадър btv

Новата мощност трябва да бъде напълно нова ядрена централа

Между 5 и 7 години щe продължи подготвителният период за новия седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“ със закупеното за „Белене“ оборудване. Това обясни пред bTV енергийният експерт Иван Хиновски, като подчерта, че процесът е доста сложен и важен. В този период се включва и времето за преговори за финансиране и съгласуване с ЕК като разходи и нормативи. Блокът трябва да се препроектира и да се направи нов анализ на безопасността, което също ще отнеме време, според експерта. 

Това, което в момента се готви, е най-доброто решение за оборудването, каза Хиновски. По думите му, основният риск пред проекта е, че той не отчита редица организационни дейности, които предстоят. Един от основните въпроси, на които трябва да се отговори, е "Какво правим с проекта "Белене", смята той.   

„Първо трябва да бъде избран и назначен един добър управленски екип, който трябва да подготви много неща, като например мрежови график. Трябва да информираме „Росатом“ за намерението, трябва да получим отговор дали иска. Никой не знае дали „Росатом“ иска да работи с „Уестингхаус“. В случай, че не иска - всичко спира, не можем без руския главен инструктор да започнем“, коментира Хиновски. Според експерта трябва да се влезе в контакт с инвеститорите, защото те може да имат претенции за компенсиране на щети.  

Новата мощност трябва да бъде напълно нова ядрена централа, каза още Хиновски. Според него ЕК няма да допусне смесване на старите мощности (5 и 6 блок на АЕЦ) и новата мощност. Тя трябва да бъде ново, отделно дружество, за да се избегне смесването на разходи и ценови характеристики между вече работещ и нов блок.  Експертът подчерта, че Европа вече е дала сигнали, че няма да допусне такова смесване.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: