Франция забранява на скиорите да напускат страната

Франция забранява на скиорите да напускат страната Снимка: pixabay

Еманюел Макрон се опитва да попречи на французите да карат ски извън границите на страната. Решението на френския президент предизвика остри реакции на опозицията срещу тази мярка, която те нарекоха „бюрократична и нарушаваща свободите на гражданите”.

Френският президент предупреди, че ще направи всичко възможно, за да разубеди французите да посещават места извън страната, където рискуват да се заразят с Covid, съобщава Le Figaro. Макрон визираше ски курортите в чужбина, главно в Швейцария и Испания, които са отворени. Французите ще бъдат проверявани на границата на случаен принцип като заловените нарушители ги заплашват санкции. 

Опозицията осъди намеренията на френското правителство, окачествявайки ги като „отнемане на свободата”. Според опонентите на президента ситуацията е абсурдна. „На французите ще бъде позволено да отидат да си купят цигари в Андора, но ако са карали ски там, ще бъдат глобени. Те могат да ходят на парти в Южна Испания, но не и да карат ски за един ден в Швейцария!", възкликна депутатката Емили Бонивар.

Марин Льо Пен също излезе с коментар по темата, цитиран от Le Figaro: „Не можем да контролираме границите си, за да предотвратим влизането на терористи, нелегални емигранти и трафиканти, но сякаш с магия можем да ги контролираме, за да попречим на французите да отидат да се пързалят в Швейцария?!“ 

Европейските страни не постигнаха съгласие относно мерките в ски курортите към края на годината. Във Франция хотелите в ски зоните ще бъдат отворени, но ски влековете няма да работят. В Австрия ще бъде обратното – хотелите ще бъдат затворени, но ски влековете ще могат да работят. Швейцарските и испанските курорти остават напълно отворени. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: