Китайските инвестиции в САЩ спадат

Китайските инвестиции в САЩ спадат Снимка: Photo by Donny Jiang on Unsplash

Инвестициите достигнаха най-ниското ниво след глобалната финансова криза.

Китайските инвестиции в Съединените щати спаднаха до 5 млрд. долара през 2019 г., леко намаление спрямо година по-рано и най-ниското ниво от световната финансова криза преди десетилетие, според нов анализ на инвестиционния проект между САЩ и Китай.

Анализът приписва забавянето на инвестициите на китайските ограничения върху изходящия капитал, усиления регулаторен надзор в Съединените щати, по-бавния китайски икономически растеж и нарастващото напрежение между двете държави.

Отношенията между Съединените щати и Китай се влошиха през последните седмици вследствие на разпространението на коронавируса по целия свят, който доведе до смъртта на повече от 276 000 души по целия свят и зарази над 4 милиона.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, че не е решил дали да прекрати така наречената търговска сделка Фаза 1 между САЩ и Китай, само часове след като висши търговски служители от двете страни обещаха да продължат да я прилагат, въпреки коронавирусните икономически колапси.

Тръмп, който обвини избухването на коронавируса в Ухан в края на 2019 г. за причиняването на хиляди смъртни случаи и милиони загуби на работни места в Съединените щати, заплаши да прекрати търговската сделка, ако Китай не изпълни своите ангажименти за покупка.

Докладът, публикуван в понеделник, показва, че китайските инвестиции в Съединените щати са се забавили още преди пандемията.

Стивън Орлинс, председател на Националния комитет по отношенията между САЩ и Китай (една от групите, стоящи зад доклада), каза в предговора, че и двете страни трябва да устоят на оттеглянето на „икономическия национализъм“ в случай на глобална рецесия.

Инвестициите на Съединените щати в Китай нараснаха леко през 2019 г. до 14 милиарда долара, спрямо 13 милиарда долара година по-рано, сочи анализът.
Пандемията обаче оказва допълнителен натиск върху американските компании в Китай, повдигайки въпроси дали да се преместят операциите извън страната в различни вериги за доставки, се казва още в доклада.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: