Албания прие промени в избирателния си кодекс, за да засили перспективите за присъединяване към ЕС

Албания прие промени в избирателния си кодекс, за да засили перспективите за присъединяване към ЕС Снимка: wikimedia.org

В понеделник албанският парламент прие промени в избирателния кодекс на страната като мярка за борба с манипулирането на изборните резултати. Това е сред основните условия, които стоят пред Албания, за да може балканската страна да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Албанските депутати, които са 140 в националния парламент, гласуваха с 97 гласа „за", 15 гласа „против" и петима „въздържали се" за предложените изменения в избирателния кодекс. Депутатите избраха и нови длъжностни лица за  избирателната комисия в страната.

Законодателните промени включват и праг от 1% от гласовете, който всяка партия ще трябва да събере, за да може да бъде парламентарно представена. Промените в избирателния кодекс ще се прилагат на следващите парламентарни избори в страната, които са насрочени за 25 април 2021 г.

След падането на тоталитарния режим в Албания в края на 80-те години на XX век, изборите в адриатическата страна са били многократно оспорвани и помрачавани от нередности, като купуване на гласове и манипулиране на процеса на преброяване на бюлетините.

Законодателните промени в областта на изборния кодекс на Албания бяха направени след препоръки от страна на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа. Междуправителствената организация направи препоръките си, след като следи подробно изборите в Албания.

Към момента в албанския парламент мнозинство има лявата социалистическа партия. Опозиционната дясноцентристка партия, която бойкотира парламента през миналата година, се изказа против реформите в избирателния кодекс на страната.

По-рано през 2020-а Европейският съюз даде зелена светлина на Албания и Северна Македония за започване на преговори за пълноправно членство и на двете страни в рамките на общността. Независимо от това, от Брюксел все още не са казали възможна дата, на която да започнат реално разговори по темата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: