Обучени кучета на летището в Хелзинки откриват COVID-19 със 100% точност

Обучени кучета на летището в Хелзинки откриват COVID-19 със 100% точност Снимка: lifeglobe.net

Тестът се провежда чрез обтриване на участък от кожата на пътника със салфетка, която се помирисва от кучето.

Пътниците на летище Хелзинки във Финландия вече ще имат по-бърз и много по-ефикасен начин да бъдат тествани за COVID-19. Екип от обучени кучета ще подушва онези, които са заразени с коронавируса, причинил сегашната глобална пандемия.

 

В случай на успех пилотната схема би могла да помогне да се предостави по-ефективен метод за откриване, който може да се използва и в редица други сценарии. „Ние сме сред пионерите - каза директорът на летището Улла Летижеф от авиационната компания Finavia. - Доколкото ни е известно, никое друго летище не се е опитвало в такъв широк мащаб да използва обонянието на кучетата срещу COVID-19. Доволни сме от инициативата и тя може да се превърне в допълнителна стъпка по пътя към победата над COVID-19."

 

Хората с алергии или страх от кучета нямат причина да се притесняват. Пътниците няма да имат пряк контакт с кучетата детективи. Тестът се провежда чрез салфетка, с която се обтрива кожата на пътника и се поставя в чаша. В отделна кабина кучето подушва пробата. Ако кучето открие COVID-19, то ще даде физически знак.

 


Все още не е съвсем ясно по какъв начин кучетата могат да откриват вируса. Неотдавнашно френско проучване обаче установи, че обучените да усещат разликата между потта от подмишниците на здрави хора и на тези с COVID-19 кучета могат да направят това с 95% точност. Друго неотдавна направено германско изследване установи, че кучетата, обучени да правят същото с проби от слюнка, могат да открият COVID-19 с 94% точност.

 

Изследователи от ветеринарния факултет на Университета в Хелзинки казват, че техните кучета могат да открият COVID-19 с подобно ниво на надеждност - „почти 100%", съобщава Finavia. „Това проучване надхвърли очакванията ни", каза ветеринарната лекарка Анна Хилм -Бьоркман от Университета в Хелзинки пред националния телевизионен канал YLE. „Кучетата идентифицираха рак и други заболявания в миналото, но ние бяхме изненадани от това колко по-лесно те откриват коронавируса", допълни тя.

 

Тук е важна не само точността, но и скоростта на теста - с лабораторен тест получаването на резултатите отнема известно време. Кучетата могат да откриват вируса по-рано от лабораторните тестове - няколко дни преди появата на симптомите. И за това се изисква много по-малка проба - от 10 до 100 молекули, за разлика от 18-те милиона молекули, необходими за лабораторните тестове.

 

Пътниците, за които кучета покажат положителен резултат, ще бъдат насочвани към пункт за медицинска информация. Общо десет кучета са обучени за тази задача, всяко от които вече е имало предишен опит в откриването на миризми. Всяка смяна ще се състои от четири кучета.

 

Самите кучета трябва да са в безопасност. Те могат да имат положителен резултат от теста за COVID-19, но според проучване, проведено през май тази година, вирусът не представлява опасност за тях. Предвижда се пилотната програма да бъде четири месеца, след което резултатите ще бъдат оценени. Ако всичко върви добре, кучетатата търсачи ще могат в крайна сметка да заменят хората, които понастоящем проверяват пристигащите пътници за коронавирус.

 

Финландия не е единствената страна, която залага на кучетата. Други страни, като Саудитска Арабия, Франция, Чили, Австралия и Бразилия, също проучват възможностите за използване на кучета за откриване на COVID-19.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: