Директорът на „Лойдс" очаква обжалване на решението на лондонския съд

Директорът на „Лойдс" очаква обжалване на решението на лондонския съд Снимка: trud.bg

Както КЕШ Медия съобщи, лондонските съдии постановиха, че някои от най-големите световни застрахователи не са били прави, отклонявайки десетки хиляди искове на фирми от дребния бизнес, които са заявили, че са заплашени от банкрут след въведените от правителството строги ограничения във връзка с коронавируса.

Изпълнителният директор на застрахователната компания Lloyd's Джон Нийл заяви в четвъртък (24.09.), че очаква обжалване на решението на лондонския съд, който постанови на някои застрахователи да компенсират загубите на предприятия, намиращи се в затруднено положение по време на пандемията от COVID-19.

Британското управление за финансово регулиране и надзор (FCA), което възбуди през юни дело срещу осем застрахователи, включително Hiscox, RSA, QBE и Zurich Insurance, заяви миналата седмица, че съдът е постановил решение в полза на аргументите на застрахователите по повечето ключови въпроси.

 

На въпрос към Нийл по време на пресконференция, организирана от асоциацията на застрахователите Airmic, очаква ли обжалване, той отговаря с „да", добавяйки, че вероятно то ще е поради сложността на споровете около избора на формулировка в застрахователната полица относно „исковете се разглеждат в рамките на определен период от време".

 

Той не уточнява дали очаква едната или и двете страни да обжалват някои аспекти на съдебното решение.

 

FCA и други застрахователи, някои от които оперират на пазара на Lloyd's, все още не са обявили официално плановете си да обжалват пунктовете, посочени в решението на съда. И двете страни имат възможност да подадат жалби по време на изслушването на 2 октомври.

 

FCA заяви, че решението на съда може да засегне повече от 60 застрахователи, 700 различни видове полици и 370 000 притежатели на полици, тъй като много застрахователни договори имат подобни формулировки.

 

Фирмите, техни юристи и застрахователни брокери призоваха застрахователите да изплатят исковете възможно най-скоро, за да облекчат финансовите затруднения.

 

Адвокатската кантора Mishcon de Reya, която представлява групата за малък бизнес Hiscox Action, заяви, че е написала писмо до FCA с искане да използва регулаторните си правомощия, ако застрахователите забавят изплащането на обезщетенията.

 

FCA нареди на застрахователите да извършат междинни плащания по полиците, ако юридическият процес е завършен или ако искът е бил приет изцяло или частично.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: