МЗ отпуска още 9,6 млн. лева за инфекциозни отделения

МЗ отпуска още 9,6 млн. лева за инфекциозни отделения Снимка: pixabay.com

Съгласно промени в Наредбата за медицинските дейности.

След въведените промени в Наредбата за медицинските дейности извън обхвата на Закона за здравното осигуряване, инфекциозните отделения за реакция при епидемична ситуация вече се субсидират от Министерството на здравеопазването, информираха от ведомството.

Такава субсидия могат да получават и други болници с разкрити клиники и отделения по инфекциозни болести през периода на обявено извънредно положение или на обявена извънредна епидемична обстановка.

За субсидирането на структурите по инфекциозни болести със свое постановление Министерски съвет отпусна допълнително 9,6 милиона лева по бюджета на МЗ.

С обнародваната наредба се увеличава и стойността, която Министерство на здравеопазването заплаща на лечебните заведения за дейности по медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК.

Освен това комплексните онкологични центрове, в които има създадени териториални експертни лекарски комисии, също могат да бъдат субсидирани

Актуализира се и субсидията за дейностите по откриване, лечение, проследяване и рехабилитация на пациенти с активна туберкулоза, както и субсидията за лечение на пациенти с психични заболявания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: