Канада неофициално изключва Huawei от проекта за 5G мрежата си

Канада неофициално изключва Huawei от проекта за 5G мрежата си Снимка: Unsplash.com

Според близки до канадското правителство източници страната дава време на интернет доставчиците си за по-плавен преход при подмяната на внедрената Huawei технология.
Канада е единствената от петте държави членки на съюзa за радиоелектронно разузнаване „Пет очи" (FVEY), която все още не е забранила официално 5G технологията на компанията Huawei на своя територия. 

Нова Зенландия, Австралия, а наскоро и Великобритания последваха политиката на партньора си САЩ за изключване на компонентите на китайския техногигант от скоростните си интернет мрежи. Според анонимен източник Канада бави официалното оповестяване на решението си поради дипломатически причини. 

От Reuters припомнят, че Канада и Китай все още преговарят за освобождаването на двама канадски граждани, обвинени в шпионаж. Канадците заявяват, че освобождаването на двамата мъже е с най-голям приоритет. Властите обаче отричат забавянето на решението за забраната на Huawei да е свързано с това.

Независимо дали отлага официалното си решение, за да подготви собствените си интернет доставчици и 5G инфраструктурата си за прехода, или поради политически цели, Канада най-вероятно ще последва примера на останалите страни в съюза FVEY

Основен мотив са безапелационните санкции от страна на САЩ, които на практика оставят Huawei без възможност за производство на мобилни процесори.

Съвсем скоро Щатите решиха да наложат общ лиценз на фирмите производители на чипове, които оперират в страната. С него се ограничава съвместната дейност на производителите с Huawei поради обвинения в шпионаж от страна на китайците. Забраната ще влезе в сила от 15 септември. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: