Nokia спечели правото да забрани продажбата на Mercedes в Германия

Nokia спечели правото да забрани продажбата на Mercedes в Германия Снимка: https://pxhere.com/ru/

Съдът в германския град Манхайм взе страната на Nokia в спора й с Daimler за автомобилите Mercedes. Многогодишното съдебно производство се отнася до използването на технологии за мобилна връзка в автомобилите, съобщава Bloomberg.

 

Решението на съда дава на Nokia правото да забранява продажбите на автомобили в Германия. За това компанията трябва да плати гаранция от 7 млрд. евро. В Daimler се съмняват, че ще действат според постновлението. Представителят на ищеца от своя страна подчерта, че е доволен от решението и изрази надежда, че Daimler ще се подчини на решението на съда.

 

Спорът е свързан с факта, че Nokia иска да получава част от приходите от всяка продадена кола, а производителят на автомобили настоява за обратно изкупуване на лицензите за производство на компоненти. В Daimler смятат, че в този случай финландската компания ще получи твърде много пари. Производителят на автомобили подготвя обжалване, тъй като не е наясно с мотивите на съда за взетото решение.

 

Още през юли германската Федерална служба по въпросите на картелите помоли съдиите в Манхайм да се обърнат първо към Европейския съд и след това да се произнесат по този спор, но те отказаха. В настоящия момент още няколко съдебни иска на Nokia към Daimler се разглеждат в Мюнхен и Дюселдорф.

 

В същото време Nokia посочва, че нейната схема е приета от други автоомбилни производители, включително BMW и Volkswagen. Въпреки това позицията на Daimler се подкрепя от производителите на автомобилни компоненти, сред които Continental AG и Robert Bosch GmbH. Те настояват за включване в спора и на Европейската комисия, доколкото същността му надхвърля проблемите само на двете компании.

 

През юни стана известно, че американските власти обмислят купуването на Ericsson и Nokia от американски компании, които ще получат държавна подкрепа за тази цел. Чрез създаването на технологичен консорциум под свой контрол Вашингтон иска да противодейства на дейността на китайските телекомуникационни компании и преди всичко на Huawei на западните пазари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: