Загубите от бедствия и катастрофи ще надвишат нивото от 2019 г., а това ще повиши цените на презастраховането

Загубите от бедствия и катастрофи ще надвишат нивото от 2019 г., а това ще повиши цените на презастраховането Снимка: amazon.co.uk

Според застрахователни брокери глобалните загуби, свързани с природни бедствия и пандемията от коронавируса, могат да достигнат 160 млрд. долара през 2020 г.

Анализаторите на рейтинговата агенция Kroll Bond (KBRA) смятат, че активният сезон на ураганите през тази година, заедно с нарастващите разходи, свързани с горските пожари в САЩ и пандемията от COVID-19, ще доведат до това, че нанесените щети от бедствия и катастрофи ще надвишат нивото на 2019 г.

 

Според KBRA изчисляването на тези щети ще доведе до последващо повишаване на цените на презастраховането, а подновяването на договорите ще бъде все по-сложна задача за компаниите за общо застраховане.

 

При подновяването на договорите както първичните застрахователи, така и презастрахователите вероятно ще обърнат особено внимание на рисковете, които искат да покрият, и на начина, по който се формулират съответните полици, отчитайки при това дългосрочното въздействие на изменението на климата върху ураганите и горските пожари.

 

„Според нас последните събития и бъдещите загуби, свързани с природни бедствия и катастрофи, ще продължат да поддържат ръста на цените на много от застраховките и вероятно ще доведат и до промени в условията, а също и в структурата на продуктовата гама на застрахователите", заяви KBRA.

 

По оценки на брокера Гай Карпентър (Gay Carpenter) глобалните щети, свързани с природните бедствия и пандемията от коронавируса, могат да достигнат $160 млрд. тази година, което ще е най-високият показател на нанесени глобални щети за цялата история на наблюденията, изпреварвайки години с огромни загуби  като 2005, 2011 и 2017-а, когато щетите са били оценени между $140 и $150 млрд. за всяка от тях.

 

По-рано тази година презастрахователите имаха по-позитивна прогноза относно бедствията, след като NOAA предсказа „почти нормален" сезон на ураганите за Атлантическия и Тихоокеанския регион, но прогнозата им бързо се промени на „изключително активен", след като сезонът на ураганите започна по-рано.

 

KBRA отбелязва, че разразяването на ураганите Полет и Сали, тропическите бури Теди и Вики и тропическата депресия Рене са вторият случай в цялата история на наблюденията, когато пет тропически циклона са били активни едновременно.

 

Септември също е месец, в който ураганите най-често връхлитат сушата на САЩ, което означава, че все още има вероятност за възникване на нови големи бури.

 

И докато ветровете, дъждовете и бурите удрят Мексиканския залив и Източното крайбрежие, Западното крайбрежие преживява още една година на опустошителни горски пожари, които бушуват не само в Калифорния и Орегон, но и в други щати, включително Вашингтон, Айдахо, Монтана и Юта.

 

Що се отнася до техногенните бедствия и катастрофи, KBRA смята, че съществува голяма вероятност от загуби по отношение на застрахователните полици, свързани с преустановяване на бизнеса по време на пандемията от COVID-19.

 

Например Върховният апелативен съд на Обединеното кралство наскоро застана на страната на застрахователите в историческо дело, инициирано от Управлението за финансов надзор на Великобритания (FCA), в което съдебните искове могат да бъдат от 3,7 до 7,4 милиарда паунда.

 

„Масовото анулиране на застрахователни договори, което възлага на презастрахователите отговорност за щети, които те не са покривали и не са оценявали, ще бъде голяма катастрофа за застрахователния отрасъл, освен това може да предизвика сериозни опасения в цялата икономика по отношение на неприкосновеността на договорите", заявява KBRA.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: