На Марс не намериха биомаркера, открит в атмосферата на Венера

На Марс не намериха биомаркера, открит в атмосферата на Венера Снимка: ESA/Roscosmos

Руският спектрометър, инсталиран на летящия около Марс европейски апарат TGO, не е открил фосфин в атмосферата на Марс. Това се съобщава на сайта на Института за космически изследвания на Русия.

 

В предишни публикаци КЕШ Медия информира, че в атмосферата на Венера неотдавна беше открит газ фосфин, за който се предполага, че е с биологичен произход.

 

„Спектралната резолюция на прибора е много висока и той би могъл да регистрира твърде малки концентрации на фосфин. Но както показват нашите данни, фосфин в атмосферата на Марс няма или той е много малко, не повече от 2 частици на милиард. За съжаление, този биомаркер на Червената планета очевидно липсва", заявява в публикуваното съобщение сътрудникът по физика на планетите към Института за космически изследвания Александър Трохимовски.

 

Спектрометърът МИР (съкратено от Mid-IR, среден инфрачервен диапазон) е един от трите спектрометъра в състава на руския прибор АЦС, който от 2018 г. работи на борда на европейския апарат TGO на мисията „EкзоMарс - 2016". Неговата задача е да търси малки компоненти в атмосферата на Марс, предимно метан, който засега се смята като основен претендент за биомаркер.

 

Метанът, който би могъл да свидетелства за възможност за живот на планетата, в атмосферата на Марс също е в много малко количество, не повече от 5 частици на трилион, се отбелязва на сайта на института.

 

 

 

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: