Учени разработиха сценарии за развитието на COVID-19 в следващите пет години

Учени разработиха сценарии за развитието на COVID-19 в следващите пет години Снимка: health.mil

При всички сценарии ваксина, която предизвиква силен имунен отговор, има потенциал да намали значително броя на случаите на COVID-19 в бъдеще.

Американски учени разработиха няколко сценария за развитието на новата епидемия от коронавирус за пет години напред. Те вярват, че само формирането на колективен (стаден) имунитет може да го ограничи. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Science“.

 

Използвайки прости епидемиологични модели, авторите изчисляват големината и времето на бъдещите епизоди на COVID-19 през следващите години.

 

Изследователите от Принстънския университет изследват различни сценарии в зависимост от ефективността и продължителността на имунния отговор на SARS-CoV-2, както и възможната реакция на вируса към ваксини и нефармацевтични мерки: затваряне на бизнеси и училища, ограничения или пълна изолация.

 

Резултатите показват, че ключов фактор за формирането на бъдещата траектория на глобалната пандемия от коронавируса е силата и устойчивостта на естествения и особено предизвикания от ваксина имунитет.

 

Според изследователите ваксината, която генерира силен и дългосрочен имунен отговор, може значително да ограничи разпространението на инфекцията в бъдеще.

 

„Голяма част от дискусията около развитието на COVID-19 преди това беше съсредоточена върху въздействието на сезонни и нефармацевтични мерки като носенето на маски и физическото дистанциране", каза главният автор на изследването Чади Саад-Рой в прессъобщение на Принстънския университет.

 

„В краткосрочен план и по време на активната фаза на пандемията тези мерки са ключови, определящи тежестта на болестта. Въпреки това, поглеждайки в бъдещето, имунитетът се превръща в критичен фактор."

 

Фактори като възраст и наличието на усложняващи хронични заболявания също няма да играят решаваща роля в бъдеще, както и честотата на случаите на свръхразпространение.

 

„Все още не знаем каква ще бъде силата или продължителността на естествения имунитет срещу SARS-CoV-2 или потенциална ваксина", казва авторът на изследването Каролайн Вагнер, асистент по биоинженерство в университета Макгил в Канада.

 

 „Критичните въпроси, на които трябва да се отговори, са: възможни ли са повторни инфекции и дали имунният отговор на човек може да спре предаването на инфекцията на други. Всичко това ще повлияе на динамиката на бъдещите огнища", допълва Макгил.

 

Ако имунитетът е слаб или само временно предпазва от повторна инфекция, тогава, според авторите, могат да се очакват по-големи и по-чести огнища в средносрочен план. Естеството на имунния отговор също влияе върху клиничните резултати и броя на тежките случаи.

 

Резултатите показват, че при всички сценарии ваксина, която предизвиква силен имунен отговор, има потенциал да намали значително броя на случаите на COVID-19 в бъдеще.

 

Авторите отбелязват, че дори ваксина, която осигурява само частична защита, при широко използване може значително да намали разпространението на болестта.