Загуби от 480 млрд. лири за Великобритания заради дистанционната работа

Загуби от 480 млрд. лири за Великобритания заради дистанционната работа Снимка: Pixabay

Един от най-големите удари на пандемията падна върху икономиката, а Великобритания бе една от най-тежко засегнатите държави.

Според изследване, публикувано от Forex School Online, през първото и второто тримесечие на годината БВП на Великобритания е спаднал с общо 21,7%. Такъв значителен спад се наблюдава за първи път след голямата криза през 1979 г. Април беше най-неблагоприятен за страната: намаление от 20,4%, според ONS (Службата за национална статистика), което се превърна в тъжен рекорд в историята на кралството. Единствено Испания изпреварва Великобритания със спад от 22%, докато останалите държави са загубили средно около 10% от БВП.

Според CEBR (Центъра за икономически и бизнес изследвания) не коронавирусните ограничения могат да засегнат икономиката най-силно, а въвеждането на дистанционната работа за постоянно в „новата реалност“. Именно това ще донесе на Великобритания загуба от приблизително 480 милиарда лири.

Офисите се затварят вече навсякъде из страната. Например Capita, една от най-големите аутсорсинг компании, в момента затваря поне 30% от своите 250 офиса в цялата страна едновременно.

Дистанционната работа продължава да набира скорост: дори гиганти като NatWest Group, която е собственик на Кралската банка на Шотландия, компанията за управление на активи Schroders и одиторската фирма PricewaterhouseCoopers (PwC), възнамеряват да оставят кадрите си да  работят от вкъщи поне до 2021 г.

Отделно проучване на CEBR показва още, че като цяло около 32% от служителите в цялата страна (приблизително 10,7 милиона души) не смятат да се откажат от работата си от вкъщи дори след премахването на всички ограничения, а в самия Лондон броят на любителите на дистанционната работа достига 44%.

При тези темпове до 2021 г. процентът на работещите от вкъщи лондончани ще нарасне от 11,9% на 25%, което от своя страна ще доведе до загуба на около 300 000 работни места в Лондон.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: