Шести блок на АЕЦ „Козлодуй" ще бъде презареден за 26-и път

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй" ще бъде презареден за 26-и път Снимка: АЕЦ 'Козлодуй'

На 22 септември 2020 г. започна плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ „Козлодуй”.
В рамките на престоя ще бъдат изпълнени планираните ремонтни дейности, профилактика на оборудването и на системите на блока, съобщиха от централата.

 Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за следващата, 26-а поред, горивна кампания. Ще продължи осъществяването на дейности и модификации, свързани с дългосрочната експлоатация на блока.

Плановият годишен ремонт ще се проведе при строго спазване на превантивните мерки, насочени към ограничаване на риска от заразяване с COVID-19. Допускането до работните места се извършва след контрол на телесната температура, по време на работа задължително се използват лични защитни средства, работните и санитарните помещения редовно се дезинфекцират и постоянно се поддържа висока хигиена.

Направени са промени в организацията на работното време на сменния персонал, целящи ограничаване на контактите и поддържане на социална дистанция.

В ремонтната кампания като подизпълнители ще вземат участие и външни организации. Техните служители, които не са с постоянно работно място на площадката, ще бъдат допускани в централата след представяне на отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди започване на дейността.

Целта е опазване на здравето на работещите, осигуряване на безопасната експлоатация на ядрените мощности и гарантиране на надеждни и стабилни енергийни доставки в предстоящия есенно-зимен период.

Предвижда се плановият годишен ремонт на шести блок да продължи до края на месец октомври.

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността.
Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: