Facebook предприема действия срещу групите, сеещи омраза

Facebook предприема действия срещу групите, сеещи омраза Снимка: Pixabay

Facebook представи поредица от мерки, насочени към прочистване на поверителни групи, формиращи се около определена тема, по-специално тези, които могат да подбуждат към насилие или да предоставят здравни съвети.

Достъпът до групи с насилствен характер също ще бъде ограничен в инструментите за търсене и тяхното съдържание ще се появява все по-рядко в новинарския канал на потребителите.

 

В случай на заплаха от пристъпване към действие, даже и чрез символи или завоалирани термини, тези групи ще бъдат директно изтривани.

 

По отношение на групите, занимаващи се със здравни проблеми, „те могат да представляват позитивно място за предоставяне и получаване на подкрепа по време на трудни моменти в живота“, признава Том Алисън от Facebook в публикация в блог.

 

„В същото време е изключително важно хората да получават медицинска информация от авторитетни източници“, допълва Алисън.

 

Наред с други мерки, Facebook ще архивира групи, които нямат администратор, и ще забрани на администраторите и модераторите на изтрити групи да създават нови „за определен период от време“.

 

В допълнение всеки потребител, за когото е сигнализирано, че нарушава правилата на дадена група, ще трябва да получи одобрение за всяка нова публикация за период от 30 дни.

 

Социалната мрежа вече забрани в края на юни групите на крайнодясното движение Boogaloo и изтри няколкостотин групи, свързани с конспиративното движение QAnon през август.

 

Що се отнася обаче до много асоциации за защита на гражданските права, Facebook все още прави твърде малко, за да модерира съдържанието.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: